«Υπεράνθρωπα» ερυθρά αιμοσφαίρια για στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων


Ομάδα γιατρών από το McMaster University ανέπτυξε μια διαδικασία για την τροποποίηση ερυθρών αιμοσφαιρίων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων ανά το σώμα- κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για την αντιμετώπιση μολύνσεων ή ασθενειών όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ.

H τεχνολογία αυτή περιγράφεται στην online έκδοση του Advanced Biosystems και επιλύει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις παρούσες μεθόδους χορήγησης φαρμάκων, που χρησιμοποιούν συνθετικά μόρια και δεν μπορούν να φτάνουν σε συγκεκριμένους στόχους- ή απορρίπτονται από το σώμα.

«Τα αποκαλούμε αυτά υπεράνθρωπα ερυθρά αιμοσφαίρια. Νομίζουμε πως θα μπορούσαν να λειτουργούν ως οι απόλυτοι “stealth” μεταφορείς φαρμάκων, που θα μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα» εξήγησε ο Μάικελ Ράινσταντερ, σύμβουλος στη μελέτη και καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο McMaster.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που επιτρέπει στο άνοιγμα του ερυθρού αιμοσφαιρίου, την τροποποίηση του εξωτερικού του κυτταρικού τοιχώματος και την αντικατάσταση των περιεχομένων του με ένα μόριο φαρμάκου. Ακολουθεί η εισαγωγή του αιμοσφαιρίου στο σώμα, με το υβρίδιο αυτό να εμφανίζεται και να συμπεριφέρεται σαν κανονικό ερυθρό αιμοσφαίριο, το οποίο ωστόσο διαθέτει μια κολλώδη επιφάνεια που επιτρέπει την προσκόλλησή του σε βακτήρια, για παράδειγμα- ανοίγοντας και απελευθερώνοντας αντιβιοτικά εκεί όπου χρειάζονται.

«Συνδυάσαμε συνθετικά και βιολογικά υλικά και δημιουργήσαμε μια νέα δομή, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά με αυτόν τον τρόπο» είπε ο Σεμπάστιαν Χίμπερτ, lead author της έρευνας και τελειόφοιτος του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας στο McMaster. «Η διαδικασία είναι πολύ αποδοτική και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα στο εργαστήριο» πρόσθεσε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια