Νέες ταυτότητες: Τα βιομετρικά στοιχεία και το... τσιπ - Πότε θα τις πάρουμε


Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» περιγράφει αναλυτικά την μορφή των νέων ταυτοτήτων.

Σε άλλο επίπεδο θα κινούνται οι νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν μέσα στην επόμενη διετία, καθώς θα ενσωματώνουν την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου τους και μία σειρά από βιομετρικά στοιχεία που θα της καταστούν ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» περιγράφει αναλυτικά την μορφή των νέων ταυτοτήτων. Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση συμπληρώνεται ο κατάλογος των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στα δελτία ταυτότητας. Η αναγκαιότητα αυτή έγκειται στο γεγονός ότι Ελλάδα είναι από τα τελευταία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν δελτία ταυτότητας σε πλαστικοποιημένο χαρτί και με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «επειδή τα δελτία ταυτότητας αποτελούν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικά έγγραφα, θα πρέπει να περιέχονται στο μέσο αποθήκευσης τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου και συγκεκριμένα η φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, δύο δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του κατόχου, καθώς και τα στοιχεία της μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στα τεχνικά πρότυπα του ορίζει η ευρύτερη νομοθεσία».

Με τη συμπλήρωση των ανωτέρω στοιχείων, τα οποία αποτελούν τα ελάχιστα και απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των σκοπού του δημοσίου συμφέροντος, ήτοι την εξασφάλιση της γνησιότητας των δελτίων ταυτότητας και της ταυτοπροσωπίας, θα επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό η αντιστοιχία μεταξύ του δελτίου ταυτότητας και του κατόχου του, θα δυσχεραίνεται η παραποίηση και η πλαστογράφηση του και θα μεγιστοποιείται η προστασία του κατόχου του δελτίου ταυτότητας από τυχόν δόλια χρήση του.

Η ίδια διάταξη αποκαλύπτει ότι στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης θα περιλαμβάνεται και ένα «εγκεκριμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής», με το οποίο θα επιτυγχάνεται ο σκοπός της απαραίτητης ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου, που θα επιτρέπει σε αυτό να υπογράφει ηλεκτρονικά με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να μπορεί να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με φυσικά και νομικά πρόσωπα στα πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της προσαρμογής της χώρας στο ταχέως μεταβαλλόμενο, διεθνές περιβάλλον.

Αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική προσθήκη, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής για μια σειρά από συναλλαγές.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι ο διαγωνισμός που θα τρέξει για τις νέες ταυτότητες θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα. Όχι μόνο για το συμβόλαιο του αναδόχου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, ούτε μόνο για την σύμβαση υποστήριξης του νέου συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, η οποία θα είναι πολυετής και θα περιλαμβάνει υψηλές ετήσιες αμοιβές.

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ο όγκος και η αξία των στοιχείων που θα περιληφθούν σε αυτή τη βάση δεδομένων που θα υποστηρίζει τις νέες ταυτότητες. Ειδικά από τη στιγμή που το ψηφιακό αυτό έγγραφο ταυτοποίησης θα ενσωματώνει τα βιομετρικά στοιχεία, αλλά και την ηλεκτρονική υπογραφή άνω των 11 εκατομμυρίων πολιτών.

Πηγή: Cnn.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια