«Εικονική βιοψία» θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν με ακρίβεια τον καρκίνο του παγκρέατος


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μελέτη που έγινε από γιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Οχάιο «Wexner Medical Center» και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της «Κλινικής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας» διαπίστωσε ότι μια νέα «εικονική βιοψία» τους επιτρέπει να διαγνώσουν οριστικά τις κύστες στο πάγκρεας με πρωτοφανή ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξαλείψουν τις προκαρκινικές κύστεις και να σώσουν πιθανώς ζωές.

Το τρέχον πρότυπο περιλαμβάνει τη δοκιμή του υγρού μέσα στις κύστεις. Τα εντοπίζει σωστά ως καλοήθη ή προκαρκινικά στο 71% του χρόνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η εικονική βιοψία προστίθεται στο πρότυπο περίθαλψης, η διαγνωστική ακρίβεια φτάνει στο 97%.

Όπως εξήγησε ο Δρ Somashekar Krishna, γαστρεντερολόγος και κύριος συγγραφέας της μελέτης, οι παγκρεατικές κύστεις είναι συχνές και πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουν τις καλοήθεις κύστεις από εκείνες που προορίζονται να γίνουν καρκινικές, αλλά αυτή η διαδικασία θα τους επιτρέπει να το κάνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα και με σιγουριά. Ελπίζουν όπως είπε, ότι στο τέλος της ημέρας, θα σώζουν ζωές είτε με διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος νωρίς πριν αναπτυχθεί σε καρκίνο, είτε αποτρέποντας την περιττή χειρουργική επέμβαση μιας καλοήθους, ακίνδυνης κύστης στο πάγκρεας.

Ο Δρ. Κρίσνα, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Οχάιο College of Medicine και συνεργάτης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καρκίνου Αρθούρ Γ. Ιακώβ και το Ινστιτούτο Ερευνών Richard J. Solove (OSUCCC - James), τόνισε ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε και όπως φαίνεται παρέχει στους γιατρούς μια σημαντική βοήθεια για να καθορίζουν σχεδόν αμέσως εάν είναι προκαρκινικοί οι όγοι που βλέπουν στον ασθενή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πλειοψηφία των ασθενών έχει διαγνωσθεί με κύστεις παγκρεατίτιδας κατά τη λήψη ενός MRI ή CT σάρωσης για άλλο λόγο. Σχεδόν το 40% των MRI που γίνονται από την κοιλιά αποκαλύπτουν τις παγκρεατικές κύστεις με πιθανότητα να αυξηθούν με την ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 45.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του παγκρέατος, καθιστώντας την νόσο ως 3η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει ο καρκίνος, καθιστώντας την πρόωρη διάγνωση και θεραπεία μια πρόκληση.

Οι ερευνητές του Κράτους του Οχάιο εργάζονται τώρα στο να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο για να μπορούν εκτελούν αυτή τη νέα διαγνωστική μέθοδο και να διαβάζουν τις εικόνες που παρέχονται από το πεδίο για να πιάσουν επικίνδυνες κύστεις και να αποτρέψουν τον καρκίνο του παγκρέατος για περισσότερους ασθενείς. Επίσης, εργάζονται για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα σηματοδοτήσει περιπτώσεις που είναι πιθανόν προκαρκινικές, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δράσουν γρήγορα.

Πηγές: Ohio State University Wexner Medical Center



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια