Η Google συλλέγει ιατρικά στοιχεία των Αμερικανών πολιτών ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος

© Φωτογραφία : Pixabay
Ένα μυστικό σχέδιο συλλογής και ανάλυσης προσωπικών δεδομένων υγείας εκατ. Αμερικανών πολιτών σε 21 πολιτείες, αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Η Google συνεργάζεται με την Ascension, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με αφορμή ένα μυστικό σχέδιο συλλογής και ανάλυσης προσωπικών δεδομένων υγείας εκατ. Αμερικανών πολιτών σε συνολικά 21 πολιτείες, ανέφερε η Wall Street Journal την Δευτέρα, επικαλούμενη πηγές και έγγραφα.

Στο πλαίσιο του project, το οποίο καλείται «Project Nightingale», η Google έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, διαγνώσεων και αποσπασμάτων από ιατρικά αρχεία. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό εκατ. ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των ημερομηνιών γέννησής τους.

Η εφημερίδα τόνισε ότι ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί ενημερώθηκαν γι' αυτή την εξέλιξη.

Η Google χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για την ανάπτυξη νέου λογισμικού βασισμένου στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ένα τέτοιο σύστημα απευθύνεται σε μεμονωμένους ασθενείς, προσφέροντάς τους την δυνατότητα προσαρμογής της θεραπείας τους.

Ακολούθως, η εφημερίδα επικαλείται επίσης σε έγγραφα και τονίζει ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας Alphabet Inc., η οποία κατέχει την Google, έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ασθενών. Ορισμένοι υπάλληλοι στο Google Brain, το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρίας AI, έχουν επίσης πρόσβαση.

Το project, όπως σημειώνεται από τη δημοσίευση, φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο σε αυτόν τον τομέα αυτή την στιγμή στην Silicon Valley. Η Amazon και η Microsoft δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα της υγείας, αλλά δεν έχουν ακόμη επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα με την Google.

Με τη σειρά τους, ορισμένοι υπάλληλοι της Ascension έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον μηχανισμό συλλογής και διαβίβασης των δεδομένων των ασθενών, αλλά οι ειδικοί τους διαβεβαίωσαν ότι αυτό επιτρέπεται από τον ομοσπονδιακό νόμο για την ιατρική ασφάλιση. Ο ομοσπονδιακός νόμος του 1996 επιτρέπει γενικά τα νοσοκομεία να ανταλλάσσουν δεδομένα με τους επιχειρηματικούς εταίρους χωρίς να ενημερώνουν τους ασθενείς, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για να βοηθήσουν το υποκείμενο να εκτελεί τις λειτουργίες του στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην εφημερίδα ότι το έργο της εταιρείας ήταν σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία και δεσμεύθηκε για την αξιόπιστη προστασία των δεδομένων των ασθενών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια