Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Σύντομη αλλά με υποσχέσεις η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίγκ στην Αθήνα, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Η ατμόσφαιρα είχε, άλλωστε, προετοιμαστεί από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα προ ημερών. Τα αθηναϊκά ΜΜΕ έδειξαν μέτριο ενθουσιασμό. Πιθανόν επειδή δεν περιμένουμε άμεσα θεαματικά αποτελέσματα. Πιθανόν επειδή ούτε οι ατλαντικοί και υπερατλαντικοί σύμμαχοι ανοίγουν σαμπάνιες για την άφιξη του Κινέζου.
Τον βλέπουν περισσότερο σαν κίνδυνο παρά σαν ευκαιρία. Και εν πάση περιπτώσει τους ενδιαφέρουν μόνο οι δικές τους ευκαιρίες, όχι οι ευκαιρίες μιας μικρής χώρας που την έχουν προτεκτοράτο και δεν κάνουν βήμα για να ελαφρύνουν τη θέση της. Ας θυμηθούμε, όμως, το πρόσφατο παρελθόν. Όταν ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός εγκαινίασε μια πολιτική εγκάρδιας προσέγγισης με τη Ρωσία. Το πήγαινε-έλα Μόσχα-Αθήνα και οι δημόσιοι εναγκαλισμοί με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν συχνό θέαμα στα ΜΜΕ.
Οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν διαρροές από το Μαξίμου ότι ο Πούτιν ρώτησε κάποια στιγμή τον Καραμανλή αν ανησυχεί για τυχόν αντιδράσεις των Αμερικανών, λόγω αυτής της πολιτικής φιλίας με τη Μόσχα. Ο Καραμανλής του απάντησε ελαφρώς έκπληκτος, διευκρίνιζαν οι διαρροές, ότι είναι γνωστό πως είναι φιλοαμερικανός και ως εκ τούτου δεν έβλεπε λόγο να ανησυχεί η Ουάσιγκτον.
Αυτό, όμως, που δεν έβλεπε ο Καραμανλής το έβλεπαν οι Αμερικανοί, όπως καταλάβαμε όλοι αργότερα και τον έστειλαν σπίτι του. Το έβλεπε φυσικά και ο Πούτιν αλλά εκείνη την ώρα δεν σχολίασε την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού -- σύμφωνα πάντα με τις διαρροές. Ο Πούτιν δεν σχολίασε αλλά προειδοποίησε, με την ερώτησή του, για τους κινδύνους του ανοίγματος της Αθήνας προς τη Μόσχα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια