Του Βασίλη Κοψαχείλη *
Στη διεθνή πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία, και κάθε τυχαίο γεγονός εργαλειοποιείται ώστε να εξυπηρετεί τη ροή του σχεδίου.
Ως εκ τούτου, μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ως συγκυριακό γεγονός τις καθημερινές αφίξεις μεταναστών από την Κεντρική Ασία (κυρίως Πακιστάν, Αφγανιστάν, κα), μέσω Τουρκίας, στην χώρα μας.
Όπως μας είναι δύσκολο να αποδεχθούμε ως λάθος ή τυχαίο γεγονός την επαναλαμβανόμενη παραβίαση του FIR Αθηνών από Πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στην Τουρκο-Νατοϊκή άσκηση “Dogu Akdeniz” την περασμένη εβδομάδα.
Ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής προσπάθειας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, φαίνεται πως Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ βρίσκονται σε κάποιου είδους συνεννόηση περαιτέρω αποσταθεροποίησης του Ευρωπαϊκού συστήματος, εξάγοντας Κεντροασιατικό χάος δυτικότερα.
Δύσκολη συγκυρία
Οι τουρκο-πακιστανικές ενέργειες έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη. Λέγοντας Ευρώπη εννοούμε ένα ολόκληρο σύστημα παράλληλων δομών και θεσμών – κοινωνικών δομών με ευαίσθητα χαρακτηριστικά, πολιτικο-οικονομικών θεσμών σε κρίση και συλλογικών δομών ασφάλειας σε αποδόμηση. Χωρίς αυτό το σύστημα, μεμονωμένα τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν θα είχαν καμία τύχη στο σημερινό ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον!
Χωρίς το Ευρωπαϊκό σύστημα, Ελλάδα και Κύπρος θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση έρμαια των διακρατικών συμφωνιών των μεγάλων παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα. Θεσμικά τουλάχιστο το σύστημα μας παρέχει κάποιες εγγυήσεις και διευκολύνσεις που δεν θα είχαμε υπό άλλες συνθήκες.
Ήδη το Ευρωπαϊκό σύστημα έχει πληγεί σφοδρά από τις ελεγχόμενες από την Τουρκία αθρόες μεταναστευτικές ροές της περιόδου 2015-16. Σήμερα η Τουρκία επαναλαμβάνει τις ασύμμετρες τακτικές της, παρέα με το Πακιστάν, το οποίο συμμετέχει στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για τους δικούς του λόγους.
Η Τουρκο-Πακιστανική Συνεννόηση
Τουρκία και Πακιστάν μόνο τυχαία κράτη δεν είναι, και το καθένα έχει τους δικούς του λόγους για την αποδόμηση του Ευρωπαϊκού συστήματος.
Η Τουρκία σκοπεύει να αποσυντονίσει εντελώς το Ευρωπαϊκό σύστημα για να το εξαρτήσει σε επίπεδο εθνών-κρατών – άλλων με συνεχές bullying, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, και άλλων με γενναία διακρατικά ανταλλάγματα και υποσχέσεις, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά και διπλωματικά όσα γνωρίζει ότι μπορεί να μην κερδίσει ενεργώντας στρατιωτικά.
Η είσοδος της Κίνας στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ξεβολεύει πολλούς! Ξεβολεύει σημαντικούς δρώντες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ θα παίξουν την ανησυχία Ρώσων, Αμερικανών και άλλων, κόντρα στην κινεζική διείσδυση, με απώτερο στόχο την αποδόμηση της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού συστήματος και την δημιουργία αντισταθμισμάτων μεταξύ των τριών μεγάλων της παγκόσμιας σκακιέρας για αποκόμιση δικών τους ωφελειών.
Στο εξής θα αμφισβητούν από κοινού το status quo συνολικά του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θα εξάγουν Κεντροασιατικό χάος. Εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες και τον πολιτισμικό συντηρητισμό των Ευρωπαϊκών κοινωνιών καθώς και τα ακραία δεξιά κόμματα ευκαιρίας, σκοπεύουν να αποσυντονίσουν το σύστημα και ενδεχομένως να εξωθήσουν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης με σημαντική εμπλοκή τους στις Κεντροασιατικές διενέξεις. Ένας φαύλος κύκλος φθοράς θα ξεκινήσει, με εναλλασσόμενες δράσεις και αναδράσεις ενοποίησης του Κεντροασιατικού, Μεσανατολικού και Ευρωπαϊκού χώρου σε ένα ενιαίο πεδίο συγκρούσεων!
Αποδόμηση του Ευρωπαϊκού συστήματος θα σημαίνει για Ελλάδα και Κύπρο ότι από αξιωματικοί στην παγκόσμια σκακιέρα, υποβιβάζονται σε απλά πιόνια περιορισμένων κινήσεων, πράγμα που διευκολύνει τα μέγιστα τις κινήσεις της Τουρκίας.
Αποδόμηση του Ευρωπαϊκού συστήματος θα σημαίνει για το Πακιστάν ευκαιρία δημιουργίας πολιτικών και οικονομικών αντισταθμισμάτων έναντι της σημερινής κινεζικής τους εξάρτησης στην Κεντρική Ασία.
Αποδόμηση του Ευρωπαϊκού συστήματος θα σημαίνει για την Τουρκία και το Πακιστάν ότι επικαιροποιούν το ρόλο τους ως πολύτιμων εργαλείων στην υπηρεσία των δύο μεγάλων παραδοσιακών υπερδυνάμεων απέναντι στην Κίνα, που ολοένα πλησιάζει τον πυρήνα συμφερόντων της Ρωσίας και των ΗΠΑ παγκόσμια.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του χάους που σκοπεύουν από κοινού Τουρκία και Πακιστάν να εργαλειοποιήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό, από κοινού, τα τρία αυτά κράτη θα πρέπει να ανασχεδιάσουν την δική τους συνεννόηση σε πιο στέρεες βάσεις ευρύτερου σκοπού και συμφερόντων!
* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια