Η μεσαία τάξη χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη


Το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και σε λίγες ημέρες θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Είναι το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία που προβλέπει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις. Το πρώτο ψηφίστηκε από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

Τότε μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ και υπήρξε σημαντική ελάφρυνση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, έγινε ευνοϊκότερο το καθεστώς ένταξης στις 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΟ νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πιο σημαντικές και μεγαλύτερες μειώσεις φόρων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα μπορέσει να χτίσει μια πραγματική και σταθερή ανάπτυξη. Μέτρα όπως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από 22% σε 9% στο εισόδημα, το εξτρά αφορολόγητο για κάθε παιδί, το κούρεμα του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, αλλά και οι φοροαπαλλαγές για ανακαινίσεις κατοικιών είναι όλα θετικά.

ΑΝ κοιτάξει, όμως, κανείς τα ψιλά γράμματα του φορολογικού νομοσχεδίου θα προσέξει ότι υπάρχει ένας κρυφός κόφτης στη μείωση του φόρου που αφορά στα εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Η έκπτωση ψαλιδίζεται σταδιακά κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος. Αυτό πρακτικά οδηγεί στο να μην υπάρχει ουσιαστικά φοροελάφρυνση για την καταταλαιπωρημένη μεσαία τάξη.

Η υπερφορολόγηση χτύπησε αλύπητα τα μεσαία νοικοκυριά σε όλα τα χρόνια των Μνημονίων. Ειδικά την τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τον υψηλότερο λογαριασμό. Πολλές φορές κορυφαία στελέχη της πρώτης φοράς Αριστεράς ομολόγησαν ότι ήταν επιλογή -ιδεοληπτική- να επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη.

Η Ν.Δ., τόσο προεκλογικά ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τώρα ως κυβέρνηση, δεσμεύεται πως θα στηρίξει τα μεσαία νοικοκυριά. Αυτή η στήριξη δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Θα ήταν καλό να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο πριν ψηφιστεί, ώστε να εφαρμοστούν σημαντικές ελαφρύνσεις και για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί χρονικά το πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και στη μείωση της προκαταβολής φόρου – κάτι που ισχύει για τους επαγγελματίες.

Η μεσαία τάξη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Αξίζει μια καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν μπορεί να διαψευστούν για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες της…

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια