Η δραχμή του Βαρουφάκη εκθέτει τον Τσίπρα


Την έκρυβε για χρόνια την αλήθεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά τελικά «έσπασε» και την ομολόγησε. «Θα ήμασταν καλύτερα με δραχμή, γιατί τώρα θα είμαστε χρεοδουλοπαροικία έως το 2060», είπε ο πρώην κολλητός σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα. Ναι, μαζί οι δυο τους «έσωζαν» τη χώρα το 2015.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

Η αιτιολόγηση του Βαρουφάκη είναι τόσο αστεία που δεν στέκει όχι μόνο σε αμφιθέατρο οικονομικού πανεπιστημίου αλλά ούτε ως παραμυθάκι για παιδιά δημοτικού.

ΤΙ είπε ο… Αϊνστάιν της οικονομίας; Κατ’ αρχάς ξεκίνησε την ανάλυσή του με ένα τεράστιο ψέμα ισχυριζόμενος πως φέτος τα έσοδα του τουρισμού θα είναι μειωμένα κατά 30%, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα παρουσιάζουν μονοψήφιο ποσοστό αύξησης. Αλλά αυτό το ψέμα είναι και το μικρότερο. Ακολούθησαν άλλα που αποδεικνύουν τι ακριβώς θα έφερνε η δραχμή.

ΕΙΠΕ ότι ο τουρισμός θα ήταν πάμφθηνος για τους ξένους. Σωστό είναι αυτό. Αλλά δεν εξήγησε γιατί θα ήταν πάμφθηνος. Απέκρυψε ότι θα είχαμε απανωτές υποτιμήσεις που ίσως ξεπερνούσαν και το 50%. Δηλαδή θα είχαμε ξαφνικά όλοι τουλάχιστον το μισό, ίσως και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Επειδή, όμως, θα είχαν καταρρεύσει οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα έκλειναν με καταιγιστικούς ρυθμούς η ανεργία θα χτύπαγε ρεκόρ. Αρα στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των πολιτών θα διέθετε πλέον μηδενικό εισόδημα. Παράλληλα, επειδή θα γινόταν δραστικό κούρεμα καταθέσεων, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν θα είχε ούτε δεκάρα τσακιστή για να ζήσει.

Η χώρα δεν θα είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να κάνει εισαγωγές καυσίμων, φαρμάκων και προϊόντων, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να θύμιζε τα κομμουνιστικά καθεστώτα περασμένων δεκαετιών. Οι πολίτες θα στέκονταν στις ουρές με το δελτίο για τρόφιμα και βενζίνη. Η αγορά ακινήτων θα κατέρρεε και όσοι είχαν χρήματα στο εξωτερικό θα αγόραζαν για έναν τενεκέ λάδι τα σπίτια. Τέλος, το δημόσιο χρέος, επειδή θα παρέμενε σε ευρώ, θα πολλαπλασιαζόταν σε δυσθεώρητα ύψη για… πάντα. Μετά θα κατέφθαναν στη χώρα το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για να δανείσουν εκ νέου το κράτος ώστε να μπορεί απλά να παρέχει τις εντελώς βασικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Οι συντάξεις και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν θα πληρώνονταν για αρκετούς μήνες. Στη συνέχεια το πληθωριστικό κύμα θα έκανε τόσο ακριβή την καθημερινότητα, την ώρα που τα εισοδήματα θα ήταν ανύπαρκτα. Και, βέβαια, θα ήταν άγνωστο σε ποιες καταστάσεις θα οδηγούσαν οι κοινωνικές αναταραχές, γιατί πολύ απλά θα ζούσαμε σκηνές… Αργεντινής. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι θα έσπαγαν σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία για να βρουν ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά τους.

ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ εικόνα; Σίγουρα πάντως -όπως είπε ο Βαρουφάκης- η Ελλάδα θα ήταν πια μια πάμφθηνη χώρα. Μια τριτοκοσμική χώρα.

Ο Βαρουφάκης μπορεί να λέει τα παραμύθια του. Ετσι κι αλλιώς ελάχιστοι πολίτες τον ακούν. Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του είχαν σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Με αυτό εκβίασαν τους δανειστές. Απλά όταν τους γύρισε μπούμερανγκ… φοβήθηκαν. Και δεν φοβήθηκαν τι θα πάθαιναν οι πολίτες και η χώρα. Φοβήθηκαν ότι θα έφευγαν από το Μαξίμου με… ελικόπτερα. Γι’ αυτό και έκαναν την κωλοτούμπα, γι’ αυτό και άδειασαν τον Βαρουφάκη.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια