Δώρα από Αθήνα σε Σκόπια και Τίρανα χωρίς ανταλλάγματα


Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας *

Επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς εκ των προτέρων στοιχειώδη ανταλλάγματα και δεσμεύσεις των πρωθυπουργών Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, ή άλλων θεσμικών παραγόντων των χωρών τους. Κορυφαία πρωτοβουλία αποτελεί η πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στους ομολόγους του των δύο βαλκανικών κρατών να συμμετάσχουν σε πρόγευμα κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόσκληση θα ενισχύσει τη δημόσια εικόνα και ενδεχομένως τη σταθερότητα των κυβερνήσεων των Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ μετά την απόρριψη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου 2019 σε συνέχεια παρόμοιας απόφασης του Ιουνίου 2018. Η διπλωματική σπουδαιότητα του προγεύματος δεν θα πρέπει πάντως να υπερεκτιμάται, καθώς δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική της ΕΕ. Αυτό έχει αποδειχθεί με τις παρόμοιες προσκλήσεις προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας προ μηνός, της Μολδαβίας τον Ιούλιο και της Ιορδανίας τον Ιούνιο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, εκτός από τη "διπλωματία των προγευμάτων" η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα:

Πρώτον, στην εξασφάλιση εγγυήσεων από τα Τίρανα και τα Σκόπια, όπως π.χ. για την πραγματική νομική εξασφάλιση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα και την άμεση συμμόρφωση έστω στους όρους της (ήδη κάκιστης) Συμφωνίας των Πρεσπών αντίστοιχα.
Δεύτερον, στην αποτελεσματική συνεννόηση με τους βασικούς εταίρους της ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να επηρεαστεί (στο μέτρο του δυνατού) η βαλκανική πολιτική τους και να συνδέσουν τις δράσεις τους με τις κινήσεις της Αθήνας.


* Ο Αλέξανδρος Τάρκας Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια