Περίπου 1.000.000 οι Έλληνες που πάσχουν από X.A.Π.

Shutterstock
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι νόσος των αεραγωγών, δηλαδή των στομίων που διαθέτει ο πνεύμονας για την είσοδο του αέρα και τη διαδικασία της αναπνοής. Αρχικά στους αεραγωγούς δημιουργείται χρόνια φλεγμονή που τελικά οδηγεί στην καταστροφή και τη στένωσή τους.

Στατιστικά στοιχεία

Η Χ.Α.Π. σήμερα αποτελεί την 4η αιτία θανάτου, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο πάσχουν πάνω 600.000.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 1.000.000 από X.A.Π.

Αιτιολογία

Κυριότερο αίτιο της Χ.Α.Π. είναι το κάπνισμα με ηλικία μετά τα 45 έτη, ενώ άλλα αίτια μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε σκόνες και χημικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη (φλέματα) και η δύσπνοια που με την πάροδο των ετών μπορεί να είναι προοδευτικά επιδεινούμενη.

Γενικά, οι περισσότεροι ασθενείς δε γνωρίζουν ότι έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, διότι η συμπτωματολογία της νόσου είναι ύπουλη με συμπτώματα που συχνά υποεκτιμώνται, όπως ο πρωινός βήχας των καπνιστών, ο λεγόμενος «αθώος τσιγαρόβηχας».

Πότε κάποιος πρέπει να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο

Όταν καπνίζει, στα πλαίσια της πρόσληψης ή και της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος
Όταν εμφανίζει επίμονο βήχα
Όταν επαγγελματικά εκτίθεται σε ρύπανση, σκόνη ή χημικές ουσίες
Όταν παρατηρεί δύσπνοια ή συριγμό (σφύριγμα στο στήθος)
Όταν δυσκολεύεται στις καθημερινές του δραστηριότητες

Διάγνωση

Κύρια διαγνωστική μέθοδος της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η σπιρομέτρηση, στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι όσοι εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και οι καπνιστές άνω των 40-45 ετών.

Θεραπεία

Τα σπουδαιότερα θεραπευτικά μέτρα στην Χ.Α.Π. είναι:

Η διακοπή του καπνίσματος
Οι εμβολιασμοί
Η πνευμονική αποκατάσταση
Η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα βρογχοδιασταλτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Τέλος, πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος που παίζει η πρόληψη, με τη διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί το καλύτερο μέτρο στην προσπάθεια που καταβάλει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναχαιτίσει την επιδημία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια