Ένα παιδί κάτω των πέντε ετών πεθαίνει κάθε 39 δευτερόλεπτα από πνευμονία

CC0 / Mylene2401 / hospital
Η πνευμονία μπορεί να είναι μια ιάσιμη ασθένεια αλλά η μη πρόληψή της αφαιρεί τη ζωή ενός παιδιού κάτω των πέντε ετών με πρωτοφανή συχνότητα.

Πάνω από 800.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους πέρυσι από πνευμονία.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Unicef και άλλες πέντε οργανώσεις, πως ένα παιδί αυτού του ηλικιακού εύρους πεθαίνει κάθε 39 δευτερόλεπτα από πνευμονία.

Στη συγκεκριμένη έκθεση η πνευμονία χαρακτηρίζεται «ξεχασμένη επιδημία».

Ωστόσο, καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε εμβόλια ώστε να προληφθεί η ασθένεια και να αυξηθούν οι ιατρικές υπηρεσίες και το προσωπικό που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Η πνευμονία κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι, δηλαδή ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα», προειδοποιούν.
Οι περισσότεροι θάνατοι είναι παιδιά κάτω των δύο. Από αυτά σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονία ευθύνεται για το 15% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών.

«Πρόκειται για μια ξεχασμένη παγκόσμια επιδημία, η οποία απαιτεί άμεση, διεθνή απάντηση. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπείας με οξυγόνο», ανέφερε ο Κέβιν Ουάτκινς της οργάνωσης Save the Children, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάνω από τους μισούς θανάτους παιδιών από πνευμονία καταγράφονται στη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια