CC0 / Pixabay |
Μια νέα έρευνα υπολόγισε τις επιπτώσεις της σύγκρουσης αστεροειδή με τη Γη, πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και κατέληξε ότι έτσι οι ωκεανοί έγιναν όξινοι.
Ειδικότερα, μια ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να «ανακατασκευάσει» τις συνθήκες που επικρατούσαν στους ωκεανούς κατά τη διάρκεια τη στιγμή σύγκρουσης του αστεροειδούς με τη Γη. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν πετρώματα από εκείνη τη χρονική περίοδο και διαπίστωσαν ότι οι θάλασσες έγιναν τόσο όξινες, που οι θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι δημιουργούσαν τα κελύφη τους από ανθρακικό ασβέστιο, δεν θα ήταν σε θέση να επιβιώσουν εξαιτίας της διάβρωσης.
Έτσι, λοιπόν, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS εστιάζει την πτώση όξινης βροχής στους ωκεανούς και παρουσιάζει σε εκτεταμένο βαθμό τις επιπτώσεις από την προαναφερθείσα σύγκρουση.
Ο Νόα Πλανάβσκι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε στους «New York Times»: «Πρόκειται για ταχεία οξίνιση και μεταμόρφωσε οικοσυστήματα για εκατομμύρια χρόνια».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια