Sponsor

ATHENS WEATHER

Από τις αυταπάτες στην κοινή λογική


Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει μετά το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι ότι από τις «αυταπάτες» του πρόσφατου παρελθόντος περάσαμε στην επικράτηση της κοινής λογικής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Ο Μητσοτάκης προεκλογικά μιλούσε για την επανάσταση του αυτονόητου και η κυβέρνησή του στις πρώτες 100 ημέρες κινείται με αυτή την πυξίδα. Και όχι μόνο στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πιστώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τα υπόλοιπα κόμματα υιοθέτησε μια καθαρή γραμμή με επιδίωξη τη συμφωνία και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων. Αποτέλεσμα της τακτικής Θεοδωρικάκου να επικρατήσει διακομματικό κλίμα συναίνεσης και να συρθεί προς το «ναι» και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις που χαρακτηρίζονταν από αντισυνταγματικές έως αντιδημοκρατικές.

Με την κυβερνητική εισήγηση θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του και ο ξενιτεμένος Ελληνας που δεν έχει το χρόνο και το χρήμα για να ταξιδέψει στην πατρίδα προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ούτε αλλοίωση εκλογικού σώματος έχουμε ούτε «νοθεία», όπως υποστήριζε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδει τώρα να προλάβει το τρένο της συναίνεσης.

Η κοινή λογική επικρατεί και στον τομέα της οικονομίας. Χωρίς κραυγές και ηρωισμούς ο Σταϊκούρας έκλεισε με τους Ευρωπαίους το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρήκε τον Ιούλιο, εφαρμόζοντας μια αναπτυξιακή όσο και λογική δημοσιονομική πολιτική. Μειώνονται οι φόροι για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε το ακριβώς αντίθετο μετά την «περήφανη» διαπραγμάτευση: ανέβαζε διαρκώς τους φόρους εις βάρος της ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 18% (παρότι είχε μειωθεί ο ΦΠΑ της εστίασης, που βρισκόταν στο 24% από το 2015), ενώ τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά τον Σεπτέμβριο, παρά τη γενικευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που ψήφισε η νέα κυβέρνηση.

Η πολιτική σταθερότητα της τελευταίας περιόδου, μακριά από τους πειραματισμούς και τυχοδιωκτισμούς που παραλίγο να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης, βελτιώνει το οικονομικό κλίμα, ρίχνει τα επιτόκια και δημιουργεί τις συνθήκες για αύξηση θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Οχι άλλες αυταπάτες, τις πληρώσαμε ακριβά. Είναι η ώρα της κοινής λογικής συνολικά στον δημόσιο βίο. Στοιχειώδες, όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ στον καλό του φίλο δόκτορα Γουάτσον.

Η ανακολουθία Βαρουφάκη
Εντύπωση προκάλεσε η αρνητική στάση του ΜέΡΑ25 για την ψήφο των αποδήμων, αν και αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ταχθεί μάλλον συναινετικά. Το περίεργο είναι ότι, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει προχωρήσει σε εσωκομματικές αλλαγές με τις οποίες επιτρέπει τη διαδικτυακή ψήφο των μελών του για κρίσιμα ζητήματα όπως η αλλαγή του καταστατικού ή και η στελέχωση της ηγετικής ομάδας.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως προκύπτει από άρθρο στελέχους του ΜέΡΑ25 που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το τι συμβαίνει εντός του κόμματος είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί τον κ. Βαρουφάκη. Ομως, καλό είναι ο ίδιος να εξηγήσει για ποιο λόγο επιτρέπει την ηλεκτρονική ψήφο στην κομματική διοίκηση, ακόμη και για το εάν θα κριθεί από αυτή τη διαδικασία η θέση του προέδρου, και δεν συναινεί στην ψήφο των αποδήμων. Χρειάζονται απαντήσεις, εκτός εάν η «δημοκρατία» εξαντλείται εντός του εσωκομματικού τείχους.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια