Στις τουρκικές φρεγάτες, η Κύπρος απαντάει με συμβόλαια με TOTAL-ENI... αρκούν;


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Εξελίξεις στα ενεργειακά που ενδεχομένως να θεωρηθούν και ως απάντηση στην τουρκική προέλαση στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρούνται κινήσεις που έγιναν χθες στη Λευκωσία. Η πρώτη κίνηση έγινε με την παραχώρηση του θαλασσοτεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής ΑΟΖ, στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ, γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων αντίστοιχα. Η δεύτερη κίνηση αφορά την εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9. Είναι πρόδηλο ότι οι κινήσεις αυτές στην ενεργειακή σκακιέρα στέλνουν το μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Είναι σημαντικό καθώς γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ασκείται αφόρητη τουρκική πίεση στη Λευκωσία.

Είναι προφανές πως η συμμετοχή των Γάλλων σε άλλα θαλασσοτεμάχια, στα οποία δραστηριοποιείται η ΕΝΙ ενισχύει πολλαπλώς τους Ιταλούς. Οι τελευταίοι έχουν επιδείξει αδυναμία διαχείρισης των τουρκικών προκλήσεων και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο, επιβεβλημένο, η ενίσχυσή τους διά της εμπλοκής στα οικόπεδα που δραστηριοποιούνται της γαλλικής TOTAL.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Ιανουάριο του 2017 το γεωτρύπανο της ΕΝΙ εμποδίστηκε από τουρκικές φρεγάτες να μεταβεί στο θαλασσοτεμάχιο 3. Το γεωτρύπανο αποχώρησε και έκτοτε δεν μετέβη στο 3. Χθες, λοιπόν, έγινε στη Λευκωσία η υπογραφή των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni.

Τα συμβόλαια τα οποία υπεγράφησαν είναι τα εξής:

Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια