Τεχνητή νοημοσύνη «εκπαιδεύεται» να προβλέπει το κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», προκειμένου να βελτιωθούν τα δεδομένα ως προς τις μετεωρολογικές προβλέψεις και να δίνεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.
Το «Ελ Νίνιο» μποεςί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες ζημιές. Μία φάση του λαμβάνει χώρα όταν το νερό θερμαίνεται στο τροπικό κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, μετακινούνται ανατολικά και αυξάνουν τις βροχές και τους κυκλώνες στην Αμερική, τραβώντας τις βροχοπτώσεις μακριά από την Ινδονησία και την Αυστραλία. Ισχυρά καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το «Ελ Νίνιο» περιλαμβάνουν έντονες καταιγίδες και πλημμύρες σε κάποιες περιοχές και ξηρασία και φωτιές σε άλλες.
Όπως αναφέρει το New Scientist, ο Γιου Γκέουν-χαμ στο Chonnam National University της Νότιας Κορέας και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προβλέπει την ανάπτυξη ενός συστήματος «Ελ Νίνιο» μέχρι και 18 μήνες πριν την εκδήλωσή του.
Οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» το σύστημα χρησιμοποιώντας δεδομένα για τη θερμοκρασία του ωκεανού από το 1871 ως το 1973, καθώς και περίπου 3.000 προσομοιώσεις φαινομένων «Ελ Νίνιο» μεταξύ του 1961 και του 2005, που δημιουργήθηκαν με βάση υπάρχονται μοντέλα πρόγνωσης. Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και για το αποκαλούμενο «ocean heat content»- τη μέση θερμότητα στα κορυφαία 300 μέτρα του ωκεανού.
Ο Χαμ και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν την τεχνητή νοημοσύνη πάνω σε δεδομένα από το 1984 ως το 2017 και διαπίστωσαν πως ήταν πιο ακριβής από τα υπάρχονται κλιματικά μοντέλα πρόγνωσης, που μπορούν να προβλέπουν καιρικά φαινόμενα με αξιοπιστία μέχρι και από έναν χρόνο πριν. Η ΑΙ πρόβλεψε με ακρίβεια 24 από 34 κλιματικά φαινόμενα είτε ως «Ελ Νίνιο», είτε ως «Λα Νίνια» είτε ως φυσιολογικά, 18 μήνες πριν. Συγκριτικά, ένα θεωρούμενο κορυφαίο μοντέλο που χρησιμοποιείται είχε κάτω από 20 επιτυχίες.
Ακόμη, ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να μάθει να αναγνωρίζει προπομπούς του φαινομένου «Ελ Νίνιο», όπως το «δίπολο» του Ινδικού Ωκεανού- μια άτακτη εναλλαγή μεταξύ θέρμανσης και ψύξης στο ανατολικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.
(PHOTO: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA)
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια