Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο την ονυχομυκητίαση και το πόδι του αθλητή


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης και του ποδιού του αθλητή με φυσικούς τρόπους μας μιλά ο Δημήτρης Νταλιάνης, φαρμακοποιός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Öğretim görevlisi Υeni Yuzyıl Üniversiteside  Istanbul, λέγοντας ότι το μέλλον της σύγχρονης ιατρικής να κρύβεται στο παρελθόν και αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε πού είμαστε και τι ήδη γνωρίζουμε. Γιατί όπως λέει, στην προσπάθειά μας να μελετήσουμε ειδικά την ασθένεια, ξεχάσαμε να μελετήσουμε ολιστικά τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας κ. Νταλιάνη, τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος άνθρωπος επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στα φυσικά προϊόντα που παράγονται από αγνά και υλικά, από φυτά και βότανα όπως ελαιόλαδο, λεβάντα, καλέντουλα, κερί μέλισσας, πρόπολη, λουλουδάτο νερό που είναι απαλλαγμένα από parabens και χημικές ουσίες. Για το λόγο αυτό, το επάγγελμα του σημερινού φαρμακοποιού απαιτεί επίσης και γνώσεις Κοσμετολογίας.

Τι γνωρίζουμε για την ονυχομυκητίαση και "το πόδι του αθλητή"

Πρόκειται για  μυκητιασικες λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν το δέρμα μεταξύ των δακτύλων και νυχιών και είναι μια μορφή λειχηνών. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα για τους άνδρες και τις γυναίκες, το οποίο οφείλεται συνήθως στην υγρασία που έχει παγιδευτεί σε ένα ζεστό περιβάλλον, όπως στο εσωτερικό των παπουτσιών, και είναι συχνότερο στα πόδια από τα χέρια.

Οι μύκητες αναπτύσσονται ευκολότερα στο υγρό, ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον, γι αυτό το λόγο τα πόδια πρέπει να παραμένουν στεγνά και τα παπούτσια πρέπει να αερίζονται  συστηματικά.

Το «πόδι του αθλητή» είναι μία επιφανειακή μυκητίαση, πολύ συχνή στις δυτικές χώρες. Προσβάλει στην Ευρώπη σχεδόν το 25% των ενηλίκων κυρίως νέων και προκαλείται από μικροσκοπικούς μύκητες ,τα δερματόφυτα, που τρέφονται με την κερατίνη της επιδερμίδας, διασπώντας την με ειδικά ένζυμα. Μια επιμόλυνση από δερματόφυτα οφείλεται είτε σε άμεση επαφή με το ίδιο το μύκητα, είτε σε έμμεση ( ρουχισμός, πισίνα) με νεκρά επιμολυσμένα κύτταρα της επιδερμίδας.

Αρχικά ο μύκητας στην ονυχομυκητίαση εμφανίζεται ως ένας μικρός λευκός ή κίτρινος λεκές στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, και καθώς εξαπλώνεται το νύχι μπορεί να είναι πιο παχύ, εύθραυστο και μπορεί να αλλάξει σχήμα ή να γίνει μαύρο. Άλλα συμπτώματα είναι φλεγμονή, οίδημα και πόνος.

Μερικές από τις αιτίες της μυκητίασης των ποδιών και των νυχιών του αθλητή είναι οι συνθετικές κάλτσες, τα αφύσικα επίπεδα pH στο δέρμα, το υπολειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, η συνεχής έκθεση σε υγρασία, ο ιδρώτας, η κακή υγιεινή και ο διαβήτης.

Ο μύκητας δεν απομακρύνεται από μόνος του και εάν η ονυχομυκητίαση δεν θεραπεύει αμέσως και σωστά μπορεί να προκαλέσει σπασμένα ή πλήρη απώλεια νυχιών.

Κάτι που πρέπει να προσέξουμε και να έχουμε κατά νου είναι ότι η ονυχομυκητίαση μπορεί να συνδεθεί με τα εντερικά παράσιτα που προκαλούν τη μυκητίαση από την αρχή.  Τα παράσιτα αγαπούν τη ζάχαρη γι αυτό, το καλύτερο για να λιμοκτονήσουν τα παράσιτα είναι να εφαρμόσουμε μια υγιή νηστεία και  στρατηγικές καθαρισμού του οργανισμού, ενώ παράλληλα  να ελαττώσουμε τη ζάχαρη και τα δημητριακά όσο το δυνατόν περισσότερο από τη διατροφή μας.

Πολλά βότανα και τρόφιμα παρουσιάζουν ισχυρή αντιπαρασιτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα:

  • Το εξαιρετικά παρθένο έλαιο καρύδας είναι παρασκευασμένο με τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των παθογόνων παραγόντων.
  • Το ακατέργαστο σκόρδο και τα ακατέργαστα κρεμμύδια παρέχουν θείο, που περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι αντιπαρασιτικά.
  • Η ξηραμένη ρίγανη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικά  και αντιπαρασιτικά.
  • Το τζίντζερ, η Aρτεμισία  χρησιμοποιούνται συχνά σε αντιπαρασιτικές θεραπευτικές αγωγές.

Τα καλά νέα είναι ότι η ονυχομυκητίαση και το πόδι του αθλητή μπορούν να θεραπευτούν εντελώς σε έναν ή δύο μήνες. Όμως είναι απαραίτητη και η πρόληψη των παθήσεων αυτών.

Οι προφυλάξεις που συστήνει ο κ. Νταλιάνης είναι:

  • καθημερινή και συχνή πλύση των ποδιών,
  • συχνά θεραπευτικά ποδόλουτρα,
  • να στεγνώσετε τα πόδια σας πολύ καλά μετά το πλύσιμο,
  • μην αφήνετε μακριά νύχια και μην τα κόβετε βαθιά,
  • να αλλάζετε συχνά τις κάλτσες και καθαρίζετε τα παπούτσια σας πολύ καλά μέσα και έξω, ειδικά τα αθλητικά παπούτσια σας. Κατά τη θερινή περίοδο προτιμάτε να φοράτε ανοικτά παπούτσια, έτσι ώστε το πόδι να μην ιδρώνει και η θερμοκρασία να μην αυξάνεται μέσα στα παπούτσια,
  • μην βαδίζετε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως γυμναστήρια και πισίνες, φοράτε πάντα αθλητικές παντόφλες,
  • μη χρησιμοποιείτε κοινά εργαλεία για μανικιούρ και πεντικιούρ και κοινές πετσέτες.

Η αντιμετώπιση τα πάθησης με υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο

Σύμφωνα με τον κ. Νταλιάνη, η αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης  και του ποδιού του αθλητή μπορεί να γίνει με τη δημιουργία οργανικής κρέμας με υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο τα οποία έχουν θεραπευτικές ουσίες αλλά καθόλου παράπλευρες επιδράσεις και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα προϊόντα περιέχουν οργανικά συστατικά, όπως έλαια φορέα ψυχρής πίεσης και αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητας με αρωματικές ιδιότητες, που ενυδατώνουν φυσικά την επιδερμίδα, και είναι κατάλληλα για ένα ευαίσθητο δέρμα.

Στα προϊόντα που μας συστήνει δεν χρησιμοποιούνται καθόλου δηλητηριώδη συστατικά για ανθρώπους, ζώα και φυτά, όπως επίσης τοξικές, χημικές και καρκινογόνες ουσίες και δεν είναι δοκιμασμένα σε ζώα. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε βιολογικά και φυσικά προϊόντα για το φαρμακείο του μέλλοντος» επισημαίνει ο κ. Νταλιάνης.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στις φυσικές φόρμουλες είναι:

Μελαλεύκης (αγγλ.Tea tree) έχει έντονες αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της δράσης του κατά της μόλυνσης.

Γερμανικού χαμομηλιού (μπλε) έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές ιδιότητες και είναι καταπραϋντικό  στις δερματικές παθήσεις.

Λεβάντας έχει τις περισσότερες χρήσεις από όλα τα αιθέρια έλαια. Για ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα, μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, διαστρέμματα, στρες, ναυτία.

Αρκεύθος έχει εξαιρετικές αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες για δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα («υγρό» έκζεμα), ακμή.

Περγαμότο είναι ιδανικό στις περιπτώσεις βρογχίτιδας, δερματικών παθήσεων, έρπητα, μυκητιασικών λοιμώξεων.

Κάμφορας είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό για βρογχίτιδα, βήχα και κρυολόγημα. Για ακμή, ονυχομυκητίαση, μυκητιασικές λοιμώξεις.

Αυτά τα αιθέρια έλαια δένονται με ειδικά έλαια βάσης και φυσικά με συμπληρωματικά συστατικά όπως είναι το μελισσοκέρι, το βούτυρο Καριτέ, η βιταμίνη Ε κ.λπ.

Όλα αυτά όμως, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού ο οποίος θα μας πει ποια από όλα τα συστατικά ταιριάζουν μεταξύ τους και ποια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση και φυσικά τις ποσότητες και τον τρόπο ανάμειξής τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια