Οικονομική διπλωματία αντί εξωτερικής πολιτικής η ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη


Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πηγαίνει στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικό στοιχείο των ανακατατάξεων είναι η δυνητική αλλαγή συσχετισμών και η προοπτική αναβάθμισης της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, λόγω της προϊούσας απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και της προσέγγισης με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός θα μείνει περίπου μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με σκοπό να προσελκύσει Αμερικανούς επενδυτές και να προβάλει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. Με άλλα λόγια στην κορυφή της ατζέντας είναι η οικονομική διπλωματία κι όχι η εξωτερική πολιτική.

Τον στόχο του ταξιδιού περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι  να αναδείξουμε το οικονομικό μας σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το δεύτερο είναι να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή, με τον τρόπο που της αρμόζει. Και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας, αλλά και τα διεθνή θέματα».

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε σαφές πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εθνικά θέματα. Προσπάθησε δε να αποφύγει απώλειες σε μία δύσκολη συγκυρία που η Ελλάδα προσέγγιζε την κατάσταση του fail state. Σε γενικές γραμμές η πολιτική του ήταν συνέχεια της πολιτικής που είχε ακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επίσης είχε προσπαθήσει να αποφύγει απώλειες τόσο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, όσο και στο Κυπριακό, όπου είχε στηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το "όχι" στο σχέδιο Ανάν.

Επίσης, είχε μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αναιρώντας ως έναν βαθμό και τις υποχωρήσεις της προηγούμενης περιόδου. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιδείξει υπερκινητικότητα, επιχειρώντας επανατοποθέτηση της χώρας και με πολιτικές ήπιας ισχύος, όπως τότε ήταν του συρμού στις διεθνείς σχέσεις. Πολιτικές που απλά δεν απέδωσαν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια