Βρέθηκε η πιο μαύρη ουσία στον κόσμο: Μετατρέπει τα αντικείμενα σε «μαύρες τρύπες» | Βίντεο


Επιστήμονες του ΜΙΤ στις ΗΠΑ έπεσαν επάνω στην πιο μαύρη ουσία που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Απορροφά το 99,995% του φωτός και κάνει το προηγούμενο απόλυτο μαύρο να φαντάζει λιγουλάκι χλωμό μπροστά του.

Η σούπερ-μαύρη ουσία αποτελείται από κάθετα στοιχισμένες μικροσκοπικές ίνες άνθρακα που ονομάζονται νανοσωλήνες. Και ενώ οι επιστήμονες δε γνωρίζουν γιατί είναι τόσο μαύρη, είναι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές.

Προηγουμένως, η πιο μαύρη ουσία θεωρούνταν το Βάνταμπλακ, που απορροφά το 99,6% του φωτός, κάτι που σημαίνει ότι η ακόμη ανώνυμη νέα ουσία «αντανακλά 10 φορές λιγότερο φως απ’ ότι τα υπόλοιπα σούπερ-μαύρα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του Βάνταμπλακ», εξηγεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Αυτό το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τηλεσκόπια και κάμερες για να απομακρύνει την αντηλιά και ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από την αεροδιαστημική κοινότητα.

Προς το παρόν, η νέα αυτή σούπερ-μαύρη ουσία εκτίθεται ως μέρος έκθεσης τέχνης στη Νέα Υόρκη. Ο επιστήμονας του MIT και καλλιτέχνης Ντιέμουτ Στρέμπε, χρησιμοποίησε την ουσία για να βάψει μαύρο ένα μεγάλο, απαστράπτον κίτρινο διαμάντι αξίας 2 εκατ. δολ. και να το κάνει ουσιαστικό αόρατο.

«Εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης απορροφητικότητας της ουσίας, κάθε αντικείμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα μεγάλο, κίτρινο διαμάντι, μετατρέπεται σε μια μορφή "μαύρης τρύπας" χωρίς ίχνος σκιάς», ανέφερε ο Στρέμπε.

Δείτε το βίντεο:



(Φωτογραφία: MIT NEWS/R. Capanna, A. Berlato, and A. Pinato)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια