Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης
Το δίλημμα θα μπορούσε να είναι σαιξπηρικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κινείται μεταξύ πολιτικής συναίνεσης και έντονης αντιπαράθεσης, αφήνοντας ανοικτά τα διαφορετικά ενδεχόμενα αναφορικά με τις δύο εξεταστικές για τη Novartis και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη παράγει αποτελέσματα στο υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο και επηρεάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς κυρίως στη ΝΔ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό.
Πριν από δύο εβδομάδες, από την Ολλανδία ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία δήλωση με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».
Ήταν σαφώς μία χειρονομία καλής θέλησης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ήρεμα πολιτικά νερά, αντιπαράθεση εντός κοινοβουλευτικού πλαισίου που προϋποθέτει αποποίηση των ακραίων ακτιβιστικών τακτικών του αντιπολιτευτικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν συνέχεια αυτού, στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις επιθέσεις στον αντίπαλό του --πέρα από την επαναλαμβανόμενη αναφορά στην “κωλοτούμπα”-- ενώ στην ερώτηση για τις εξεταστικές απάντησε: «δεν θα κάνω την Βουλή βιομηχανία εξεταστικών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στην κυβέρνηση και απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό: «Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια, ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια