Σήριαλ έγινε η αγορά των Belhara: Το Πολεμικό Ναυτικό θα αγοράσει δύο φρεγάτες και βλέπουμε…


Ένας Αξιωματικός εκ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε παρελθόντα χρόνο είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια συζήτησης-ομιλίας του τα εξής:

«Ας μου φέρει κάποιος την πρόταση για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, πραγματικής πέμπτης γενιάς, εκτός του F-35 και θα κάτσουμε να το δούμε και να το συζητήσουμε, αλλά ας μην μιλάμε για αεροσκάφη 4,5ης γενιάς και τα παρουσιάζουμε για πέμπτης».

Στο ίδιο μοτίβο έχουν κινηθεί και επιμένουν και τα ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την πρόσκτηση των φρεγατών τύπου «Belhara» σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο είναι «κάτι άλλο», απ’ όλα τα υπόλοιπα πλοία και ειδικά όπως το διαμορφώνουν τα ελληνικά «θέλω», με τις μικρές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν σημασία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Παρεμβάσεις όμως που έχουν γίνει μέσα από την εμπειρία, τη ναυτοσύνη και τις απειλές που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα σχεδίαση με τις πολλές ελληνικές «πινελιές» στην φρεγάτα «Belhara» είναι αυτό που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια τις συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και σενάρια, με πηγές όμως που έχουν απόλυτη γνώση του θέματος να τονίζουν ότι ο δρόμος ούτε τώρα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ώστε να φτάσουμε στην συμφωνία με το Παρίσι.

Τα δυο «κλειδιά» στην ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Πάντως δυο είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά την ομιλία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου στο θέμα των φρεγατών. Ο υπουργός δια βήματος της επιτροπής άμυνας της Βουλής είπε:

«Το θέμα πρόσκτησης των δύο νέων φρεγατών τύπου Belharra. Έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει αποδεχθεί.

Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο βαίνει προς επίλυση, δεν είναι όμως αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο. Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη».

Το πρώτο κλειδί

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ομιλεί για «δυο» φρεγάτες τύπου «Belhara». Σύμφωνα με το Hellas Journal, όλες οι έως τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει προσφάτως στο Παρίσι αλλά και στη συνέχεια σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε για τις δυο φρεγάτες και… «stop». Για τις άλλες βλέπουμε, αναλόγως των οικονομικών ετών που θα έρθουν πέραν του 2024.

Η ηγεσία πάντως του Πολεμικού Ναυτικού εξ αρχής είχε κάνει λόγο για δυο φρεγάτες όσο γίνεται πιο άμεσα κι άλλες τουλάχιστον τέσσερις ως option. Τα χρήματα για κάθε πλοίο, «φορτωμένο» όπως το ζητά η ελληνική πλευρά, αγγίζει τα 1,2-1,3 δις. Σίγουρα δεν είναι λίγα τα χρήματα και επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό όμως η Ελλάδα πλέον παίζει ήδη ενεργό ρόλο όχι μόνο στο Αιγαίο.

Το νεότερο δόγμα για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως εξηγούσαν ανώτατες πηγές, είναι η άμυνα και η υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αρχιπέλαγος και τα συμφέροντα του κράτους στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναλύοντας τις επιδιώξεις τους, αναφέρουν ότι εφόσον ξεπεραστεί το δαιδαλώδες πρόβλημα των ελληνικών ναυπηγείων, οι υπόλοιπες φρεγάτες θα είναι μια ελληνική υπόθεση.

Το δεύτερο κλειδί

Εδώ και ένα τρίμηνο που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος, όλοι οι Αξιωματικοί με τους οποίους έχει συνεργασία, σημειώνουν ότι ο υπουργός «ακούει» και διαβάζει πίσω από τις λέξεις.

Ο υπουργός από το βήμα της βουλής έστειλε ένα μήνυμα προς το Παρίσι… «Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας», σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα μεταξύ άλλων.

Δεν πέρασαν μέρες που μέσω τις σελίδας μας παρουσιάζαμε αυτή την θέση ακριβώς του Πολεμικού Ναυτικού, με το Παρίσι την ίδια ώρα να θέλει οι Ελληνικές φρεγάτες να είναι δίδυμα πλοία με τα Γαλλικά, ώστε να μην ανέβει το κόστος κατασκευής. Ανώτατη πηγή έλεγε πριν λίγες ώρες ότι σίγουρα η Ελληνική διαμόρφωση θα έχει το κάτι διαφορετικό και κάτι παραπάνω, ειδικά τα πλοία που θα ξεπεράσουν το «δυο και stop» και ναυπηγηθούν στα Ελληνικά ναυπηγία.

Το λογιστικό αγκάθι των θεσμών

Η πρόσκτηση των φρεγατών όπως εξηγούν οικονομικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγγράφονται στα χρέη της χώρας και μάλιστα θα περάσουν μέσα από τις οικονομικές συζητήσεις και συμπληγάδες των θεσμών, όταν όμως αποπληρωθεί όλο το ποσό. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, μπορεί να πληρώνεις δόση 50 εκατ. ή 150 εκατ. τον χρόνο, όμως όταν η Ελλάδα παραλάβει το πλοίο, τότε χρεώνεται όλο το ποσό και θα φαίνεται ως ζημία.

Αν για παράδειγμα παραλάβει η χώρα την πρώτη φρεγάτα το 2024, που είναι ένα εύλογο διάστημα εφόσον “κλειδώσει” μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία, μέχρι τότε θα πληρώνουμε δόσεις, παραγγελίες συστημάτων κτλ. Μέχρι το 2024 λογιστικά δεν θα φαίνεται τίποτα στα οικονομικά χαρτιά και στις επιτηρήσεις της Ευρώπης, όμως τότε -με την παραλαβή της φρεγάτας- θα χρεωθεί εκείνη τη χρονιά.

Με την εμφάνιση απώλειας περίπου 1,3 δισ. τη χρονιά της παραλαβής φαίνεται ότι δεν βγαίνουν «τα κουκιά» της οικονομίας για τα συμφωνηθέντα με τους επιτηρητές. Το λογιστικό πρόβλημα που το επεξεργάζεται η Ελλάδα και η Γαλλία έχει να κάνει ακόμη κι αν τα χρήματα είναι μέσω χρηματοδότησης από Γαλλικό πιστωτικό ίδρυμα.

Το υπάρχον πρόγραμμα αμυντικών δαπανών άλλωστε του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη έχει πρόβλημα και γι’ αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι η κατ’ έτος αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ.

Πάντως υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά για τις φρεγάτες «Belhara» με την Αθήνα να εκφράζει ότι πρέπει να τρέξουν όλα αυτά ώστε να προλάβουμε τον Ιανουάριο και να μπει και το ελληνικό πλοίο σε προγραμματισμό. Κι όλα αυτά την ώρα που οι Γάλλοι ακόμη ψάχνονται για τα συστήματα που θα έχουν τα δικά τους πλοία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια