Ενδείξεις για προηγούμενο Σύμπαν από το δικό μας έχουν οι επιστήμονες


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία για τα παρελθόντα σύμπαντα στον νυχτερινό ουρανό – δηλαδή τα απομεινάρια μαύρων οπών από ένα άλλο σύμπαν.

Όπως αναφέρθηκε στο New Scientist, η ιδέα βασίζεται σε κάτι που ονομάζεται συμβατική κυκλική κοσμολογία (Conformal Cyclic Cosmology – CCC). Αυτή είναι η θεωρία ότι το σύμπαν μας περνά μέσα από συνεχείς κύκλους μεγάλων εκρήξεων και συμπιέσων (που μας φέρνει στο μυαλό τον Αριστοτέλη με την θεωρία της «πύρωσης και εκπύρωσης»), αντί να έχει ξεκινήσει από μία μεγάλη Μεγάλη Έκρηξη όπως το γνωστό Big Bang.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος θα καταστραφεί σε έναν κύκλο, αυτοί οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κάποια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να επιβιώσει από τη διαδικασία της ανακύκλωσης και να περάσει στον επόμενο κύκλο. Τα ευρήματά τους αναφέρονται στο arXiv.

«Αυτό που ισχυριζόμαστε ότι βλέπουμε είναι το τελικό υπόλοιπο μετά την εξαφάνιση μιας μαύρης τρύπας στην προηγούμενη εποχή», δήλωσε στο New Scientist ο Μαθηματικός και Φυσικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Roger Penrose, συν-συγγραφέας στη μελέτη και συν-δημιουργός της θεωρίας CCC.

Τα στοιχεία έρχονται με τη μορφή «σημείων Hawking», όπως ονομάστηκαν προς τιμή του αείμνηστου Stephen Hawking. Θεωρεί ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, γνωστή ως ακτινοβολία Hawking, και αυτή είναι που ο Penrose και οι συνάδελφοί του προτείνουν ότι περνά από το ένα σύμπαν στο επόμενο.

Λένε ότι τα σημεία Hawking θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην υπολειπόμενη θερμότητα του σύμπαντος από το Big Bang, γνωστό ως το κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο (cosmic microwave background – CMB). Τα σημεία Hawking θα μοιάζουν με κύκλους φωτός στον χάρτη CMB, που είναι γνωστά ως Β-modes.

Ο Penrose και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι η θεωρία τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα απάντηση και ότι ένα τέτοιο σημείο του Hawking μπορεί να έχει ήδη βρεθεί από το έργο BICEP2 , το οποίο στοχεύει στη χαρτογράφηση του CMB.

«Παρόλο που είναι φαινομενικά προβληματική, για τον κοσμικό πληθωρισμό, η ύπαρξη τέτοιων ανώμαλων σημείων, είναι μια συνέπεια της συμβατικής κυκλικής κοσμολογίας (CCC)», γράφει η ομάδα στην εργασία της.

Η θεωρία ενός σύμπαντος ανακύκλωσης δεν είναι αδιαμφισβήτητη. Τα περισσότερα από τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η επέκταση του σύμπαντος επιταχύνεται, με το σύμπαν να μην είναι αρκετά πυκνό για να συμπιεστεί πίσω σε ένα σημείο και να επεκταθεί ξανά.

Έτσι, ενώ αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει ακριβώς πριν κανείς προχωρήσει να διεκδικήσει την οριστική ύπαρξη ενός προηγούμενου σύμπαντος και άρα ενός επόμενου.

Εκείνο που γίνεται σαφές, από αυτή την υπόθεση, είναι ότι οι επιστήμονες τείνουν να αποδείξουν αυτό που φαίνεται να περιγράφουν πολλές αρχαίες παραδόσεις αλλά και ο πελασγικός μύθος της Ευρυνόμης που εμμέσως, πλην σαφώς εξηγεί ότι προήλθε από ένα άλλο σύμπαν, το Χάος, ενώ στη συνέχεια έφυγε ή φεύγει για το επόμενο!

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια