Την ώρα που οι Γερμανοί εισέρχονται στην αίθουσα της Κολάσεως…


Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Εντάξει οι Γάλλοι, είναι μαζί μας! Με τους Γερμανούς, όμως, τι γίνεται; Θα συναινέσει η Γερμανία στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας; Διότι αυτό θα έχει σημασία στο τέλος. Τι θα πουν τελικά οι Γερμανοί. Την ώρα, πάντως, που ανοίγουν και γι' αυτούς οι πόρτες της Κολάσεως, δεν θα αφήσουν εύκολα κάποιον να διαφύγει από την αίθουσα… 

Πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στην Ευρώπη για να της εξηγήσει τις πολιτικές του στην Οικονομία. Στο βάθος υπάρχει το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κι αυτή είναι μια απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσουμε να γυρίσουμε το καράβι. Αν τα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης, μπράβο του! Θα του αξίζουν πολλά – πολλά συγχαρητήρια. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι δεν θα αφήσουν οι Γερμανοί περιθώρια για κάτι τέτοιο. Όχι μόνο γιατί δεν αλλάζουν εύκολα άποψη, ακόμη κι αν αυτή είναι ξεκάθαρα λαθεμένη, αλλά και διότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό τους μέτωπο δεν τους επιτρέπουν να είναι… γαλαντόμοι. 

Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκαίο το κτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει τώρα και θα τους περιγράψει τους άξονες της πολιτικής του. Όταν θα πάει και του χρόνου και οι πράξεις του θα είναι συνεπείς με τις υποσχέσεις του, αυτόματα θα έχει κερδίσει πολλούς ακόμη πόντους αξιοπιστίας. 

Η εξασθένιση της επιρροής των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ δεν είναι, πάντως, μια καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι εμείς δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε την περίοδο που οι Γερμανοί νόμιζαν ότι βρισκόντουσαν στον Παράδεισο, αυτό είναι ένα δικό μας πρόβλημα. Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι περισσότερο διαλλακτικοί Γερμανοί έναντι των ελληνικών θέσεων, πέραν της κυρίας Μέρκελ. 

Στην ελληνική κοινή γνώμη έχει καλλιεργηθεί, με ευθύνη των λαϊκιστών της αριστεράς και της άκρας δεξιάς, η αντίληψη στο κοινό ότι η Μέρκελ είναι μία… νεοναζί πολιτικός που ρουφά το αίμα των Ελλήνων. Η πραγματικότητα δεν έχει σχέση με τα αφηγήματα των ακραίων! Η κυρία Μέρκελ είναι μια σύγχρονη Ευρωπαία πολιτικός που έχει προσφέρει αρκετά στην υπόθεση της Ευρώπης και έχει βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα. Αν δεν ήταν η κυρία Μέρκελ η Ελλάδα θα βρισκότανε ήδη εκτός της ζώνης του Ευρώ. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα σενάριο που θα θέλει την ελληνική Οικονομία να αναπτύσσεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο «ναι σε όλα» Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτή θα είναι μια πραγματικά δύσκολη άσκηση. Και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη σε περίπτωση που η ύφεση επιστρέψει πάλι πάνω από τις μεγάλες Οικονομίες. Είναι τότε που το «έξυπνο χρήμα» θα πηγαίνει πιο εύκολα στις ανεπτυγμένες αγορές και θα αναστείλει για ένα χρονικό διάστημα το κυνήγι του θησαυρού σε Οικονομίες όπως η ελληνική. Τότε, λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνει μια αληθινή πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, αν θα θέλει να έχει πιθανότητες επιτυχίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια