Βρε δεν ντρέπεστε άθλιοι;


Είναι σημαντικό, άραγε ότι καθαρίστηκε ένα παλιοοικόπεδο από τα ξερά και τα καμένα; Είναι άραγε τόσο σημαντικό ώστε να πάει ολόκληρος πρωθυπουργός και να μιλήσει επί 20 λεπτά ζωντανά γιατί αυτό το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων είχε 20 χιλιάδες τόνους καμένων υλικών από το Μάτι κι επί ένα χρόνο ήταν μια εικόνα ντροπής;

Είναι άραγε σημαντικό ότι αποφασίστηκε η πλήρης κάλυψη των εγκαυματιών από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική; Πλέον θα παίρνουν τα πάντα, ακόμη και κρέμες που δεν συνταγογραφούνται χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Είναι άραγε τόσο σημαντικά όλα αυτά ρωτήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κυρίτσης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα στην κομματική Αυγή;

Και με το γνωστό ειρωνικό ύφος του έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την τεράστια επιτυχία της.

Ειρωνεία γιατί μέσα σε ένα μήνα έγινε στο οικόπεδο της ντροπής ό,τι δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ειρωνεία γιατί τουλάχιστον 45 εγκαυματίες που περνούν τα πάνδεινα θα μπορούν τουλάχιστον να μην ασχολούνται με κρέμες και φάρμακα.

Τι είναι άραγε πιο σοβαρό; Ενας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που συμβολικά και ουσιαστικά κάνει μια κίνηση ανθρωπιάς;

Ή ένας πρώην βουλευτής κι εσαεί λειτουργός της δημοσιογραφίας (εσαεί στρατευμένης στην ιδεολογική θολοκουλτούρα του αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση) που ειρωνεύεται το κορυφαίο τραγικό γεγονός στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Ο κ. Κυρίτσης είναι αυτός που είχε δηλώσει μετά την ψήφιση του μνημονίου το 2015: «Η αποψινή ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού».

Δεν παραιτήθηκε βεβαίως έκτοτε, συνέχισε να περνά… εξευτελιστικές στιγμές στη ζωή του σαν κι αυτήν της τρίτης δημοτικού.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι ο Κυρίτσης, αδιάφορος και περαστικός ήταν από την πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν, γιατί έστρωσαν το χαλί στη Νέα Δημοκρατία.

Και κυρίως γιατί εξόργισαν τόσο πολύ τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι το να καθαρίζεις ένα οικόπεδο με 20 χιλ. τόνους από τα καμένα του Ματιού έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Αφενός γιατί ήταν ένα οικόπεδο κίνδυνος θάνατος. Κι αφετέρου γιατί ήταν εικονογραφημένο το δράμα, η τραγωδία που έζησε η χώρα πέρυσι το καλοκαίρι.

Και για λόγους απλά συμβολικούς έπρεπε να απομακρυνθούν. Αυτό που επί ένα χρόνια «κλωσούσαν» κι αδυνατούσαν να καταλάβουν λύθηκε μέσα σε ένα μήνα.

Ναι, είναι τεράστια επιτυχία και ναι ορθώς την αναγάγει η κυβέρνηση σε μείζον θέμα.

Είναι θέμα ανθρωπιάς, είναι θέμα βελτίωσης της καθημερινότητας, είναι ότι κάποτε πρέπει και κάποιος να κρατά τις υποσχέσεις του, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οσο για τους εγκαυματίες που συνεχίζουν τον Γολγοθά τους, ο κ. Κυρίτσης και οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να κάνουν ένα ρεπορτάζ.

Εχουν πάει ποτέ στο Μάτι; Εχουν μιλήσει με εγκαυματίες; Εχουν βάλει τα κλάματα βλέποντας ανθρώπους να σου μιλάνε και να πονάνε ένα χρόνο μετά;

Εχουν ακούσει αυτούς τους ανθρώπους να λένε ότι αν δεν ήταν κάποιος πλούσιος Ελληνας (δεν έχει σημασία το όνομά του) θα ήταν εγκαταλελειμμένοι;

Λένε ψέματα δηλαδή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τους συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε;

Αν λένε ψέματα και λέει αλήθειες ο Κυρίτσης ή ο Πολάκης ας πάνε στο Μάτι να τους το πουν και να τους κοιτάξουν κατάματα.

Φτάνει πια η αθλιότητα με το Μάτι. Αν δεν μπορούν οι διάφοροι Κυρίτσηδες να αντιληφθούν τι έγινε τουλάχιστον ας σιωπήσουν.

Τουλάχιστον φαίνεται ότι στη νέα κυβέρνηση βλέπουν τις αθλιότητες και στην περίπτωση της τραγωδίας αυτής που βρήκε την Ελλάδα δεν θα ξεχάσουν.

Ούτε τους ζωντανούς, ούτε τους νεκρούς.

Κανέλλης Σ. Βασίλης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια