Δίχως προηγούμενο: Γιγαντιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας λάμπει σαν τρελή


Tο φως που εκπέμπει το τεράστιο ουράνιο σώμα είναι συνήθως σχετικά αμυδρό, γεγονός που προκαλεί ξαφνική άνοδο της φωτεινότητας του ένα εξαιρετικό γεγονός, σημειώνουν οι αστρονόμοι.

Ο Sagittarius A*, η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, πρόσφατα εξέπεμψε ένα εκπληκτικά λαμπερό φλας - 75 φορές πιο φωτεινό από την κανονική λάμψη της μαύρης τρύπας, ανέφερε το Newsweek τη Δευτέρα.

Αυτό που το καθιστά αξιοπρόσεκτο είναι ότι Sagittarius A* έχει συνήθως σχετικά αμυδρό φως. Ενώ η ίδια η μαύρη τρύπα εξ ορισμού δεν εκπέμπει φως ή ανιχνεύσιμη ακτινοβολία, περιβάλλεται από μια ύλη που μπορεί να διεργερθεί από τη δραστηριότητα εντός της μαύρης τρύπας, εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα ανιχνεύσιμα από τα τηλεσκόπια της Γης.
«Η μαύρη τρύπα ήταν τόσο φωτεινή που την μπέρδεψα με το αστέρι S0-2, γιατί δεν είχα δει τον Sagittarius A* τόσο φωτεινό», δήλωσε ο Τουάν Ντο, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Ο Τουάν και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να ανακαλύψουν το σπάνιο φαινόμενο από το Παρατηρητήριο WM Keck στη Χαβάη, ενώ συνέβαινε και δημοσίευσε μια χρονική στιγμή της παρατήρησης στο Twitter.

«Ήταν μάλλον ακόμα πιο φωτεινό πριν αρχίσουμε να το παρατηρούμε εκείνο το βράδυ!», σχολίασε στο Twitter ο Τουάν.

Οι επιστήμονες λένε ότι ολόκληρο το φαινόμενο διήρκεσε μόλις 2,5 ώρες, θεωρώντας ότι η επίδραση μπορεί να είναι μια καθυστερημένη αντίδραση στο στενό πέρασμα του αστέρα S0-2 το 2018 ή το νέφος σκόνης G2 που πλησίασε τη μαύρη τρύπα το 2014.

«Επιπρόσθετες παρατηρήσεις πολλαπλού μήκους κύματος θα είναι απαραίτητες τόσο για την παρακολούθηση του Sagittarius A* για πιθανές μεταβολές της κατάστασής του όσο και για τον περιορισμό των φυσικών διεργασιών που ευθύνονται για την τρέχουσα μεταβλητότητα», λένε οι ερευνητές σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, στο Newsweek.

Η ομάδα περιμένει τώρα τα δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένων των Spitzer και Chandra της NASA, για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη ακριβώς στον πυρήνα του γαλαξία μας, αναφέρει η έκθεση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια