Στην γραμμή παραγωγής το νέο αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό B-21


Η εταιρεία αμυντικού υλικού Northrop Grumman ξεκίνησε την κατασκευή του βομβαρδιστικού stealth επόμενης γενιάς για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, του B-21 Raider.

Η κατασκευή του πρώτου B-21 ξεκίνησε στο εργοστάσιο παραγωγής αεροσκαφών της Northrop, κοντά στο Πάλμντέηλ, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Ντέιβιντ Γκολντφάιν στην διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Mitchell στις 9 Ιουλίου.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατασκευή του πρώτου δοκιμαστικού αεροσκάφους και του σχετικού λογισμικού για την υποστήριξη της πρώτης πτήσης», ανέφερε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Warrior Maven.

Το B-21 θα αντικαταστήσει το γερασμένο B-2 Spirit, τον πρώτο αληθινό βομβαρδιστικό stealth, το οποίο παρουσιάστηκε το 1989 και εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία το 1997.

Το Raider ενσωματώνει την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία τύπου ιπτάμενου φτερού «flying wing». Ένα χαρακτηριστικό το οποίο σε συνδυασμό με την επίστρωση αντί-ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, δίνει στο αεροπλάνο ένα πολύ χαμηλό προφίλ στο ραντάρ. Αυτό θα το βοηθήσει να διεισδύσει σε εχθρικό έδαφος προκειμένου να εκτοξεύσει είτε συμβατικά είτε πυρηνικά όπλα και στην συνέχεια να αποχωρήσει, δίχως να εντοπιστεί.

Ωστόσο, παρά τα χαρακτηριστικά stealth, τα αεροσκάφη του τύπου θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κόλπα για να αντιμετωπίσουν νέες απειλές, όπως το ραντάρ επιφανειακών κυμάτων υψηλής συχνότητας (HFSWR) της Κίνας, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη τύπου stealth.

«Επειδή τα μοντέρνα αεροσκάφη τύπου stealth, όπως τα F-35 και F-22 των ΗΠΑ ή τα J-20 και J-31 της Κίνας σχεδιάστηκαν για να κρύβονται από τα συστήματα ραντάρ μικροκυμάτων, έχουν μηδενική προστασία έναντι των ραντάρ μεγάλου μήκους κύματος, Ανέφερε το Sputnik τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενο τον Λιου Γιονγκταν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών.

Τα πρώτα B-21 αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2025, αν και η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα 20 B-2 μέχρι το 2032. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αποκτήσει έως και 100 B-21.

Στο οπλοστάσιο του B-21 θα ενταχθεί ο επερχόμενος πύραυλος cruise μακράς εμβέλειας (LRSO), ο οποίος είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

«Το LRSO θα παράσχει έναν οικονομικό πολλαπλασιαστή δυνάμεων για τα πυρηνικά μας βομβαρδιστικά», δήλωσε ο Γκολντφάιν. «Βάσει χρονοδιαγράμματος το βλήμα θα πετύχει αρχική υπηρεσιακή ικανότητα το 2030», συμπλήρωσε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια