Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Κύπρος είναι περικυκλωμένη & οι γεωτρήσεις έχουν ξεκινήσει - Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν αν...»


Σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης προχώρησε η Αγκυρα, δημοσιοποιώντας χάρτη με τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την Κύπρο μαζί με φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα "Γιαβούζ", "Φατίχ" και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, τα οποία συνοδεύουν πλοία του τουρκικού Nαυτικού.

Παράλληλα, UAV Bayraktar TB2 πετούν στην περιοχή ενώ τουρκικό μεταγωγικό προσγειώθηκε στα Κατεχόμενα.

Η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Αμυνας έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που ανακοινώθηκε μέσω τουίτερ, “τα πλοία και αεροπορικά μας μέσα συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανά μας Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά”.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το "Φατίχ", αλλά και το "Γιαβούζ" θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή.

Οι S-400 είναι αμυντικό όπλο. Αν κάποιος μας επιτεθεί θα το χρησιμοποιήσουμε».

«Οσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Ερντογάν.

Είχαν προηγηθεί οι νέες απειλές του εκπροσώπου του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ κατά του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ειδικότερα, δήλωσε πως το ύφος της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε και δεν είναι διπλωματικό, διαμηνύοντας ότι «η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη» και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα πως «αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα».

Νωρίτερα, είχε εκδοθεί  ανακοίνωση -απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου η Ελλάδα αναφερόταν ως «κακομαθημένο»  παιδί της Ευρώπης και η Κύπρος «άτακτο», με τους Τούρκους να κατηγορούν τις δύο χώρες ότι προκαλούν αστάθεια στην περιοχή!

Τσαβούσογλου για Κύπρο: "Ή θα μοιραστούμε τα κοιτάσματα, ή θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για μοιρασιά των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», τόνισε ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». «Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Ακόμη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την... ελπίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει(!) την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της ΕΕ. Σήμερα στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια