Ο Πολάκης δεν θα κλάψει μόνος του…


Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος

Το σόου στην Βουλή κατά την συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του γνωστού Παύλου Πολάκη, μάλλον έφερνε προς «σκηνές από έργο προσεχώς», που είναι πολύ πιθανόν να παιχτεί στην διάρκεια του νέου Κοινοβουλίου…

Κι’ από αυτή την άποψη, ίσως ν’ αποδειχθεί και αρκούντως παιδευτικό. Για να αντιληφθούν κάποιοι ότι η κατάχρηση της εξουσίας και η απόλαυση των «προνομίων» της, νομοτελειακά έχει ημερομηνία λήξεως.

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ έξυπνα αποχώρησαν από την αίθουσα μετά το μονόπρακτη παράσταση του κ. Πολάκη, «πονάνε ορέ τα παλληκάρια;». Αν έμεναν, ο πρώην πρωθυπουργός σύντροφος του «αψύ Σφακιανού», θα ήταν αναγκασμένος να επιχειρηματολογήσει ότι η διάπραξη ενός κακουργήματος (όπως η τηλεφωνική υποκλοπή και παράνομη ηχογράφηση) από εν ενεργεία υπουργό, είναι απόρροια των… υπουργικών καθηκόντων του! Και η ποινική ευθύνη, θα πρέπει να διερευνηθεί με την διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί «ευθύνης υπουργών». Δηλαδή μέσω εξεταστικής ή και προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής. Ενός απαράδεκτου, κατάπτυστου άρθρου και συναφούς διαδικασίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονολογήσει επί διακυβερνήσεώς του. Άβολα πράγματα, ιδίως όταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας Πολάκη ήταν προδιαγεγραμμένο.

Αυτήν ακριβώς την διαδικασία, την κάλυψη δηλαδή της παρανομίας του από το άρθρο 86, ζήτησε ο κ. Πολάκης. Και δεν είναι η πρώτη, είναι η τρίτη φορά που ο «Κρητίκαρος» καταφεύγει πανικόβλητος στην κατάπτυστη εξασφάλιση του αδίωκτου. Τις προηγούμενες, τα κατάφερε με την «κουρελού» κυβερνητική πλειοψηφία που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως, άλλαξαν οι καιροί και τα πράγματα.

Ο κ. Πολάκης, είναι… case study από μόνος του. Κρατάει διπλά λογιστικά βιβλία γιατί είναι… μάγκας, πιστολίζει δημόσια και με περηφάνια για να το αποδείξει, απειλεί ευθέως δημοσιογράφους με θάψιμο «τρία μέτρα κάτω από την γη», διατυπώνει επίσημα την… πολιτική άποψη πως για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές «πρέπει να χώσει κάποιους αντιπάλους στην φυλακή…! Γενικά, «μόνος αυτός, μας έχει όλους!».

Τώρα… «μόνος αυτός, τους έχει όλους απέναντί του». Και κινδυνεύει να «χωθεί φυλακή» για τις παρανομίες και τα νταηλίκια του, από τον φυσικό δικαστή του, χωρίς να κρύβεται πίσω από το 86 περί «ευθύνης υπουργών» που… τόσο πολύ διαολόστελναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους… «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη!

Τον Πολάκη, όμως, έτσι κι’ αλλιώς τον είχαν ξεγραμμένο. Και ο πιθανός κολασμός του από την δικαιοσύνη για την υποκλοπή και την εξύβριση και συκοφαντία με τα οποία κατηγορείται και θα πάει στο δικαστήριο, στον ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν εμβληματική μεν, αλλά μεμονωμένη περίπτωση. Άλλο τους απασχολεί και τους καίει.

Η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει την διερεύνηση σκανδάλων και ποινικών ευθυνών που –κατά την άποψή της- διεπράχθησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μιλήσει για εξεταστικές και προκαταρκτικές για όσους ευθύνονται για το ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015 που κόστισε περί τα 100 δις και έφερε το τρίτο μνημόνιο. Για το… ημιεπίσημο παραδικαστικό κύκλωμα με ενορχηστρωτή ένα υπουργό που όλοι ξέρουν αλλά τον λένε… «Ρασπούτιν». Για την σκευωρία (όπως αποδείχθηκε) της Novartis. Για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και τα ύποπτα νταβατζηλίκια του «Μανόλη του Παππά» κ. Πετσίτη, για τις φοβερές αλληλοκατηγορίες Καμμένου (τι να γίνεται αυτό το παιδί;) και Κοτζιά για κυβερνητικές δωροδοκίες ξένων ΜΜΕ αλλά και «μίζες». Για τις οβίδες στην Σαουδική Αραβία. Και, ακόμη, η διερεύνηση ευθυνών για την χρεωκοπία της ΔΕΗ- και δεν μπορεί, κάτι θα ξεχάσαμε…

Αυτά φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει (αρχίζοντας από την υπόθεση Πολάκη) την επικοινωνιακή του άμυνα με… οιμωγές περί «ρεβανσισμού». Που, αν μη τι άλλο, θα συσπειρώσει το εμμονικά φανατικό κοινό του.

Θα προχωρήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο άνοιγμα όλων αυτών που τρέμει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κανείς δεν ξέρει αν και μέχρι ποίου βαθμού. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή και η αναφορά στο παρελθόν, αλλά στο σήμερα και το μέλλον. Και γι’ αυτό, θα επιδιώξει συναινέσεις. Σημαίνει αυτό καμιά έρευνα σε κραυγαλέες και υπονομευτικές των θεσμών μεθοδεύσεις και σκευωρίες επί ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολα να το υιοθετήσεις. Πέρα από την κοινή γνώμη που εμβρόντητη παρακολουθούσε τις καθεστωτικές παρεκτροπές της «πρώτη φορά αριστεράς», υπάρχουν και εστίες μέσα στην ΝΔ που δεν θα καλοδούν τέτοια μεγαλοψυχία.

Και, βέβαια, υπάρχουν και οι συκοφαντηθέντες για την «υπόθεση Novartis», και δεν είναι μόνον ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που έχουν δεσμευθεί ότι τους συκοφάντες τους «θα τους πάνε μέχρι το τέλος».

Αυτά «κόφτουν» τον κ. Τσίπρα. Όχι ο γελοία γραφικός «αψύς Σφακιανός». Αυτόν, ως αναλώσιμο, τον έχει ξεγράψει…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια