Ουάσινγκτον καλεί Κυριάκο


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου


Τα τηλεφωνήματα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, πρέπει να "διαβαστούν" ως έχουν και ας μην κάνουμε εκπτώσεις: Αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται πλέον ότι πέρασε το τεστ και ξεχάστηκε εκείνη η αψυχολόγητη δήλωση του, αμέσως μετά τη κοινή συνέντευξη του κ. Τραμπ με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει με στόμφο τη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, λέγοντας ότι βοηθά και στην αύξηση θέσεων εργασίας στην Αμερική και ήρθε μετά από λίγο η απάντηση της ΝΔ, που εξέφραζε τις διαφωνίες της. Στην Ουάσιγκτον την αντιμετώπισαν με θυμό και ήρθε σαν "πυροσβέστης" ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που μίλησε στους ανωτέρους του για τον δυτικόφιλο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο νέος πρωθυπουργός ένιωσε πολλές φορές ότι οι Αμερικανοί κάλυπταν και εξυπηρετούσαν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Και το έκαναν επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ποτέ και κανένα αίτημα των Αμερικανών. Ότι και να υπήρχε πέρασε.

Αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πάιατ εισηγήθηκε να προκληθεί ο κ. Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο. Το αίτημά του εισακούστηκε και σύντομα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έρθει στην Ουάσιγκτον. Απαιτούνται προηγουμένως οι διπλωματικές διαδικασίες που πιστεύω θα επιταχυνθούν.

Τα τηλεφωνήματα ήταν έκπληξη διότι έγιναν πολύ γρήγορα --48 ώρες μετά τη νίκη του κ. Μητσοτάκη-- και με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόεδρο, τον κ. Τραμπ, που φημίζεται για την …αργοπορία του και ειδικά στις καθυστερήσεις για τη λήψη αποφάσεων. Εικάζω ότι τα τηλεφωνήματα έστειλαν και μηνύματα στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στην Τουρκία, η οποία προκαλεί απροκάλυπτα την Αμερική.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου έχουν χάσει εντελώς την υπομονή τους και χθες η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους έριξε ξανά τη "ρουκέτα" της στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έγινε στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι OPEN.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια