Μετά από πεντέμιση χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, στο κτήριο-σύμβολο της πολιτικής εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια της Κουμουνδούρου. Η επάνοδός του θα συνοδευτεί από μία γενικότερη αναδιάταξη. Αυτή είναι που θα αποτυπώσει το ολικό λίφτινγκ της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, οι κάλπες εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν ένα νέο εσωκομματικό περιβάλλον, προκαλώντας ντόμινο αλλαγών. Πόσο μάλλον όταν η μισή σχεδόν από τη σημερινή δύναμη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα πάψει να υπάρχει.
Εκτός Βουλής έμειναν και κυβερνητικά στελέχη. Ο “συνωστισμός” στα ψηφοδέλτια ήταν μεγάλος και οι θέσεις πλέον λίγες. Ακόμα, όμως, και ιστορικά στελέχη που δεν χάθηκαν στη “μαύρη τρύπα” της κάλπης, θα εκτοπισθούν έτσι κι αλλιώς στο κομματικό περιθώριο, με απόφαση του ίδιου του προέδρου. Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μία νέα ηγετική ομάδα που θα τον πλαισιώσει στα χρόνια της αντιπολίτευσης, κόντρα στην «κομματική γερουσία», όπως την αποκαλεί.
Γεγονός παραμένει, όμως, ότι ο Τσίπρας επιστρέφει στον χώρο, στον οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και ήδη στελέχη του κομματικού μηχανισμού βρίσκονται επί ποδός για να εξομαλύνουν όσο το δυνατόν τη διαδικασία μετάβασης. Η επάνοδος στην Κουμουνδούρου, όμως, δεν αναμένεται να είναι ανώδυνη. Με τα χρόνια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποξενώθηκε από τα κομματικά γραφεία, από το περιβάλλον της πλατείας Ελευθερίας, γνωστής ως πλατεία Κουμουνδούρου. Το όνομα αυτό της είχε δοθεί από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, του οποίου η κατοικία ήταν επί της πλατείας και πριν κατεδαφιστεί στέγαζε το 9ο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη, λοιπόν, καθώς ο Αλέξης αγάπησε σε βαθμό ταύτισης το Μέγαρο Μαξίμου. Θα πείτε ποιος πρωθυπουργός δεν είχε ψυχολογικό πρόβλημα, όταν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το επί της Ηρώδου του Αττικού σύμβολο της πολιτικής εξουσίας. Για τον Τσίπρα, όμως, η αποχώρηση είναι δυσκολότερη, αφού η μετεωρική εκτόξευσή του στην πρωθυπουργία βιώθηκε από τον ίδιον και τους συνεργάτες του σχεδόν σαν ιστορικό “κεκτημένο”.
Η ζωή, όμως, κάνει κύκλους και πλέον, θέλει δεν θέλει, θα επιστρέψει στο επταώροφο κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παράδοση στον Κυριάκο Μητσοτάκη του πρωθυπουργικού γραφείου σήμερα το μεσημέρι (Δευτέρα). Την ίδια επιστροφή βιώνουν και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που μέχρι σήμερα έχουν έδρα τα περισσότερο ή λιγότερο πολυτελή υπουργικά γραφεία τους. Η Κουμουνδούρου, όμως, είναι ο χώρος όπου διαμορφώθηκε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή τους εκεί έχει εκ των πραγμάτων κι αυτή την όψη.
Ιδιοκτησία της ΕΑΡ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου υπερβαίνει την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε εκεί στεγάζονταν τα διοικητικά γραφεία της βιομηχανίας ΙΖΟΛΑ, της θρυλικής εταιρείας του Παναγιώτη Δράκου, η οποία εκσυγχρόνισε τα ελληνικά σπίτια με τις πρώτες ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγεία. Ο ανταγωνισμός, λόγω της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αλλά και τα χρέη της ιστορικής βιομηχανίας υποχρέωσαν τον ιδιοκτήτη Γιώργο Δράκος να αναζητήσει ενοικιαστές.
Τότε ήταν που πρωτογνώρισε τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι αναζητούσαν στέγη για το νέο τους κόμμα, την ΕΑΡ. Το 1988 εγκαταστάθηκαν εκεί. Ούτε ένα χρόνο αργότερα αποφάσισαν να υιοθετήσουν την πρακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είχε ιδιόκτητα γραφεία στον Περισσό. Κάπως έτσι αρχίζει μία προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοράσουν το κτίριο της οικογένειας Δράκου.
Όλα τα μέλη συνέβαλαν, ενώ διοργανώθηκαν συναυλίες, τυπώθηκαν αφίσες και κουπόνια, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κάτι λιγότερο από το μισό του τιμήματος. Παρ’ όλα αυτά, το συμβόλαιο αγοράς έγινε, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν με δόσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνευσαν με έξωση, καθώς δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Το 1998 κατάφεραν τελικά να ξεχρεώσουν εκείνα τα δάνεια. Μετά την διαδοχή του Αλαβάνου από τον Τσίπρα και μετά την αποχώρηση του Κουβέλη δύο χρόνια αργότερα, κάποιοι φοβήθηκαν πως θα ξεκινούσε ένας δεύτερος γύρος διεκδίκησης, αυτή τη φορά για το ακίνητο της Κουμουνδούρου. Ο Κουβέλης, όμως, δεν ήγειρε θέμα ιδιοκτησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κτίριο παραμένει στα χαρτιά –τουλάχιστον ακόμα και σήμερα– ιδιοκτησία του κόμματος της ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά).
Εκτεταμένη ανακαίνιση
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχε ανοίξει πανιά προς την εξουσία, πραγματοποιήθηκε μία εκτεταμένη ανακαίνιση, υπό το άγρυπνο βλέμμα της συντρόφου και αρχιτεκτόνισσας Θεανώς Φωτίου. Οι εργασίες είχαν γίνει με εντολές του ίδιου του Αλέξη, ο οποίος επέβαλε τις χωροταξικές παρεμβάσεις. Σήμερα, υπάρχει αναγκαιότητα για μία εκ νέου ανανέωση. Παραδείγματος χάρη, ο έβδομος όροφος, ο οποίος στέγαζε το γραφείο του Τσίπρα και του τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Νίκου Παππά θα προσαρμοστεί για να φιλοξενήσει τους νέους στενούς συνεργάτες του, την ανανεωμένη δηλαδή ηγετική ομάδα.
Με τη βοήθεια αυτής της ομάδας θα επιχειρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει δύο στόχους: Πρώτον, να αποδυναμώσει τους εσωκομματικούς αντίπαλους του, οι οποίοι οργανώνονται και περιμένουν από Δευτέρα να συζητήσουν στο κόμμα για την κλειστή ομάδα του Μαξίμου και τις υπερεξουσίες που είχε ελέω Τσίπρα την περίοδο της διακυβέρνησης. Δεύτερον, να δρομολογήσει τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Στο ρετιρέ, λοιπόν, του κτιρίου θα πραγματοποιηθούν οι συσκέψεις των στενών συνεργατών του Τσίπρα και της Πολιτικής Γραμματείας. Μετά τη Δευτέρα εκεί θα πραγματοποιείται ο καθημερινός σχεδιασμός. Όσο για τον τρίτο όροφο του κτιρίου της Κουμουνδούρου, εκεί όπου στεγάζεται το γραφείο Τύπου, αναμένεται να στήσει το στρατηγείο της η Έφη Αχτσιόγλου. Θα εκτοπίσει, άραγε, τον Πάνο Σκουρλέτη; Μένει να δούμε…
Πλυντήριο πιάτων
Μία ακόμη προσθήκη είναι αυτή στο περίφημο κυλικείο του πρώτου ορόφου. Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα ποτήρι, το οποίο ανέγραφε “πλυντήριο πιάτων”. Πλέον, με την πολυκοσμία που αναμένεται να σημειωθεί η αγορά του κρίνεται αναγκαία. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει προγραμματιστεί η αντικατάσταση των γυψοσανίδων για τη χάραξη των γραφείων. Οι τουαλέτες είναι σχετικά σε καλή κατάσταση, καθώς ανανεώθηκαν το 2014, ενώ το χρώμα που κυριαρχεί σε όλο το κτίριο (άσπρο και γκρί) παραμένει φρέσκο και γουστόζικο.
Ακόμα, όμως, και οι πιο συνετοί παραδέχονται ότι το κτήριο χρειάζεται μία γενική ανακαίνιση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εισηγηθεί ακόμα και την εγκατάλειψή του και την μετακόμιση σε άλλη περιοχή, κάτι που δεν έχει απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτός, όμως, από τις χωροταξικές αλλαγές, την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και επίπλων που χρειάζονται, το καίριο ζήτημα είναι άλλο. Ποιοι θα μετατρέψουν την Κουμουνδούρου σε “σπίτι” τους;
Ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει αναβαθμισμένος ή θα καπελωθεί από τα νέα φιντάνια, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης; Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τί ρόλο θα παίξει, σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά στην πρώτη αναμέτρησή του με την κάλπη; Ο Νίκος Παππάς θα συνεχίσει να αλωνίζει την Κουμουνδούρου, αν και ακούμε πως θα είναι εκτός εβδόμου ορόφου. Θα υπάρξουν νέες αφίξεις; Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρένα Δούρου, που αναμένεται να μαζέψει τα “μπογαλάκια” της και να μετακινηθεί προς Κουμουνδούρου μεριά, μιας και ο Αλέξης Τσίπρας συζητά μαζί της να της αναθέσει κάποιο ρόλο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια