Ισραήλ: «Η Άγκυρα δεν είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ - Νέα Συνθήκη "Sykes-Picot" στη Μ.Ανατολή εις βάρος της Τουρκίας»


Γράφει ο Βασίλης Καπούλας

Δραματικές στιγμές αναμένεται να ζήσει η ευρύτερη περιοχή μας καθώς σε συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο Μ.Νετανιάχου εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ, η Τουρκία και το μέλλον της ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Για πρώτη φορά ισραηλινοί ανώτατοι αξιωματούχοι μίλησαν δημόσια πριν λίγες ώρες για την Τουρκία, τα F-35 και το μέλλον της ενώ η "βόμβα" που θα πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις ήταν η παραδοχή για νέα Συνθήκη Σαικς-Πικό (!) εναντίον της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή!

Τα όσα είπαν ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, Zeev Elkin, τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να τελειώνουν με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα δεν πρέπει να αποκτήσει τα υπερσύγχρονα F-35.

Oμως δεν έμεινε εκεί. Είπε μια φράση στο ισραηλινό ραδιόφωνο που δείχνει την εδραιωμένη οπτική για το μέλλον της Τουρκίας.

Είπε συγκεκριμένα:

"Aν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ μπορούσαν κάποτε να εμπιστευθούν τυφλά την Τουρκία, αυτό στις μέρες μας δεν μπορεί να γίνει και δεν γίνεται η Αγκυρα να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν είναι πια η Ευρώπη.

Η Αγκυρα δεν είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη μέλος της Συμμαχίας.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι μια ανεξάρτητη πολιτική ως μια ισλαμική χώρα που ψάχνει την ηγετική της θέση μέσα στον Ισλαμικό κόσμο".

Από το σημείο αυτό και μετά, παρατηρείται ένας ασυνήθιστος βομβαρδισμός ισραηλινών δημοσιευμάτων κατά της Τουρκίας στο σύνολο των ΜΜΕ της χώρας.

"Η στροφή της Τουρκίας προς την Δύση βρίσκεται στα τελευταία της, πεθαίνει, καθώς ο Ατατούρκ παραβιάζεται" τονίζει ο Amotz Asa-El στην Jerusalem Post.

"H στροφή αυτή προς την Δύση ξεκίνησε μετά τον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας τον προηγούμενο αιώνα και τώρα βρίσκεται στα τελευταία της.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει στρέψει πλέον την Τουρκία ανατολικά ξανά, μια πολιτική που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, παραβιάζοντας την θέληση του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της σύγχρονης Τουρκίας.

O Aτατούρκ είχε επιλέξει να αποφύγει την Μέση Ανατολή καθώς προσπαθούσε να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σύγχρονο κράτος με ευρωπαϊκή τεχνολογία, εκπαίδευση και διακυβέρνηση.

Ο Ερντογάν όμως ξεκίνησε μια ισλαμική επανάσταση απορρίπτοντας την Δύση αγκαλιάζοντας το Οθωμανικό παρελθόν της χώρας.

Ο Ερντογάν είναι στην καλύτερη αδιάφορος, στην χειρότερη εχθρικός προς την κληρονομιά του "πατέρα" της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να καταστρέφει την κληρονομιά αυτή καθώς θα μεγαλώνουν οι ισλαμικές απαιτήσεις όσο οι περιστάσεις το επιτρέπουν.

Οι αποδείξεις της εγκατάλειψης της Δύσης από τον Ερντογάν είναι πολλές. Δεν καταστρέφει μόνο την κληρονομιά του Ατατούρκ εκδιώκοντας τους κεμαλιστές στρατιωτικούς και απαγορεύοντας αλκοόλ κτλ. Αυτό φαίνεται και σε όλες τις κρίσεις της Τουρκίας με παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην εμπιστεύονται τον Νο2 Στρατό του ΝΑΤΟ.

Η ανατολική στροφή της Τουρκίας φαίνεται από την αγορά των S-400.

Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν έναν κοινό στρατηγικό εχθρό: Τους ισλαμιστές που απειλούν ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια.

"Η θέση του Ατατούρκ απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, αν ήταν μαζί μας, θα ήταν προφανής: θα βρισκόταν μαζί μας σε αυτή την πλευρά του χάσματος - και ο Ερντογάν στο άλλο», είπε ο Ασα-Ελ.

Νέα Συνθήκη Σαικς Πικό εις βάρος της Τουρκίας!

Για πρώτη φορά ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια νέα Συνθήκη Σαικς Πικό με δημιουργία κουρδικού κράτους (ο γράφων έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό την μεγάλη αυτή "σεισμική" κίνηση).

Τέλος του μήνα θα γίνει η τριμερής συνάντηση των συμβούλων ασφαλείας των προέδρων Νετανιάχου, Πούτιν, Τραμπ. Την συνάντηση θα προετοιμάσουν αξιωματούχοι των τριών χωρών που θα συναντηθούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι John Bolton, Nikolay Patrushev και Meir Ben-Shabbat θα συναντηθούν στις 24 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Ισραήλ για να συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.

"Αυτό είναι ένα απίθανο γεγονός, δεν έχω τις κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψω.

Είναι αλήθεια πως σε αυτό το στάδιο αυτό που μετρά είναι η θέληση και των τριών μας για ανταλλαγή απόψεων αλλά σκεφτείτε το: 52 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ φέρνουμε μαζί τους συμβούλους ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας για να σηζητήσουμε όλοι μαζί το μέλλον της Συρίας.

"Αυτό μπορείτε να το εκλάβετε ως μια νέα συνθήκη "Sykes-Picot"" είπε ο ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

"Αυτό είναι ένα στρατηγικό μήνυμα του Μ.Νετανιάχου στο Ιράν και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή πως το Ισραήλ είναι τμήμα του άξονα των χωρών που εργάζονται μαζί για μια "νέα τάξη" στην Μέση Ανατολή" είπε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η "Συμφωνία του Αιώνα" θα δημιουργεί μια νέα Συνθήκη "Σάικς Πικό" που θα χωρίζει την αραβική περιοχή σε ανατολή και Δύση και θα δημιουργεί κουρδικό κράτος. Aυτό επιβεβαίωσαν πριν λίγο και ανώτατες πηγές του Μαρόκου που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων για την "Συμφωνία του Αιώνα"

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Tamir Heyman, είπε με την σειρά του:

"Αν ψάχνετε για έναν παγκόσμιο ηγέτη που μιλά με όλους, να κοιτάξετε τον ρωσικό παίκτη.

Η κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη. Η Ρωσία σχεδόν επίτηδες προκαλεί αστάθειες και τότε ψάχνει με μαεστρικό τρόπο να τις επιλύσει μέσω της παρουσίας της την πετριοχή"

"Όσο αφορά τα F-35 θα αναλάβουμε εμείς την θέση των τουρκικών εταιρειών" αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελ Μπεν-Νταχάν, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ και να ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

“Θα μπορούσε επίσης το κράτος του Ισραήλ να πάρει μια άλλη μερίδα στο πλαίσιο των F-35 και πρόσθετα πράγματα που, εν μέρει, προορίζονταν να μεταφερθούν σε εργοστάσια στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μπεν-Νταχάν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια