Sponsor

ATHENS WEATHER

Θα ελέγχουμε τα drone με τη σκέψη; Το φιλόδοξο σχέδιο του Πενταγώνου


Η υπηρεσία του Πενταγώνου που έχει αναλάβει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τον στρατό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι σε λίγα χρόνια θα ξεκινήσει τις δοκιμές μιας ειδικής κάσκας που θα δίνει τηλεπαθητικές δυνάμεις στον άνθρωπο που θα την φοράει στο κεφάλι του.

Ο καθηγητής Τζάκομπ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Ράις στο Τέξας, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραµµάτων, (DARPA), δήλωσε στην Express ότι η διασύνδεση εγκεφάλου — υπολογιστή (Brain — Computer Interface, BCI) θα μπορεί να χειρίζεται τηλεπαθητικά «ενεργά συστήματα άμυνας στον κυβερνοχώρο» αλλά και «μη επανδρωμένα οχήματα».

Ο ερευνητής σημείωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα αφαιρεί την «λανθάνουσα επικοινωνία» μεταξύ του σώματος και του μυαλού.

Υπάρχει μια καθυστέρηση στο χρόνο μεταξύ της σκέψης μου και της κίνησης των μυών προκειμένου να δράσω στον έξω κόσμο. Έτσι η ιδέα είναι πως εάν επικοινωνήσουμε από τον εγκέφαλο προς τον εξωτερικό χώρο χωρίς να κινήσουμε τον μυ, τότε θα έχουμε πολύ γρηγορότερη επικοινωνία με τις εξωτερικές συσκευές.

Η υπηρεσία DARPA φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις δοκιμές της φουτουριστικής αυτής τεχνολογίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μεγάλο «αγκάθι» σύμφωνα με τον Ρόμπινσον, είναι να εγκριθεί το έργο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κάσκα δεν θα προορίζεται μόνο για στρατιωτική χρήση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά τις κλινικές δοκιμές, μπορεί να αναπτυχθούν καταναλωτικά προϊόντα που να σχετίζονται με την συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα σε διάστημα δέκα έως είκοσι ετών.

Ο Ρόμπινσον παραδέχθηκε ότι πάντα υπάρχει μια «πρόσθετη ανησυχία» όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναπτύσσει τεχνολογίες που υπάρχει η πιθανότητα να μην χρησιμοποιηθούν σωστά, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν κανόνες που διασφαλίζουν ότι η έρευνά του δεν θα παραβιάζει τα ηθικά πρότυπα.

«Ειδικά για την νευρωεπιστήμη, υπάρχει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που αναπτύσσεται από την κοινότητα, που ονομάζονται κανόνες νευροηθικής. Και καθώς αναπτύσσουμε αυτή την τεχνολογία, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ηθικιστές σχετικά με το πως θα προστατεύσουμε την τεχνολογία αυτή για να μην γίνει κακή χρήση της».

Η ανάπτυξη τεχνολογίας ελέγχου με τη σκέψη αποτελεί βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής για την υπηρεσία DARPA. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο, ότι δεχόταν προτάσεις για «νευροτεχνολογία επόμενης γενιάς» προκειμένου να ενισχύσει την υπάρχουσα έρευνά της στον τομέα της νευρωνικής διεπαφής.

Η υπηρεσία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στις τεχνολογίες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο από το 2013, οπότε και αποκάλυψε την πρωτοβουλία «BRAIN» (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), η οποία περιλάμβανε αρκετά προγράμματα που είχαν ως στόχο να φέρουν «επαναστατικές» εξελίξεις στην νευροεπιστήμη.

Πηγή: sputniknews.gr
( Φωτογραφία : Pixabay/sbtlneet )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια