Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις για τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, την αυτοδυναμία, τα άλλα κόμματα


Οι φανερές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως τις προηγούμενες ημέρες, δείχνουν ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη. Σε κάποιες μετρήσεις είναι λίγο κάτω από τις περίπου 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών. Σε άλλες, όπως αυτή που δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα, είναι πάνω από τις 10 μονάδες.

Ομως, όσο μπορεί κανείς να υπολογίσει και να λάβει υπόψη του τους πολλούς παράγοντες, αυτό που φαίνεται πλέον εφικτό είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 40% και να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αλλά και οι κρυφές μετρήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων μεγαλώνει ενώ ενδιαφέρον έχουν και άλλα στοιχεία, όπως το θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, ποια άλλα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, πώς θα κινηθεί η Χρυσή Αυγή κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Καρολίνας Παπακώστα και Μυρτώς Λιαλιούτη στα «ΝΕΑ», το μεγαλύτερο ερώτημα για Πειραιώς και Κουμουνδούρου αφορά το μέγεθος της διαφοράς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι πολύ ευνοϊκά για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και όλα δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 33,1% των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να διατηρεί το δικό του ποσοστό, εμφανίζοντας αυξημένη συσπείρωση – το φάσμα της ήττας λειτούργησε ως «καμπανάκι» για τις εκλογές που έρχονται. Οι εκτιμήσεις θέλουν τη διαφορά ανάμεσα στους δύο να είναι διψήφια. Στη ΝΔ, όμως, θέλουν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, φοβούμενοι μήπως οι ψηφοφόροι «χαλαρώσουν» μπροστά σε μια σίγουρη νίκη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο από την Πειραιώς δίνουν τη διαφορά περίπου στο μέγεθος των ευρωεκλογών. Τα ποσοστά θα εξαρτηθούν, τελικά, από την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκροή ψηφοφόρων του προς ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

Ποιοι ψηφοφόροι πάνε πού

Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε, λένε οι γνωρίζοντες τα στοιχεία, να ελπίζει ακόμη και σε μια μικρή ενίσχυση του 23,8% των ευρωεκλογών. Κι αυτό επειδή στις μετρήσεις φαίνεται να μπορεί να βουτήξει στις εκλογικές δεξαμενές ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και των μικρών αριστερών κομμάτων – κυρίως δε του Βαρουφάκη. Βέβαια, όλα δείχνουν πως αυτά είναι και τα μόνα κόμματα από τα οποία μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους. Σε αντίθεση με τη ΝΔ προς την οποία μετακινούνται ψηφοφόροι από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Από τα δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή,  μέχρι και την Κεντροαριστερά.

Παρατηρείται δε, πίεση πολλών από τα μικρά κόμματα (κάτω του 3%), τα οποία στις ευρωεκλογές συγκέντρωσαν αθροιστικά 21%. Και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι το συνολικό τους ποσοστό στις εθνικές κάλπες θα είναι πολύ μικρότερο. Περισσότερο ωφελημένη από την υπό συζήτηση πίεση εμφανίζεται η ΝΔ. Ειδικά δε από τις εκλογικές βάσεις εκείνων που έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στην αναμέτρηση, όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ. Και τα δυο βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά στη ΝΔ και η πλειονότητα όσων τα είχαν ψηφίσει κατευθύνονται προς την κεντροδεξιά παράταξη. Σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται και μια σαφής διαρροή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ – που μένει να φανεί αν θα αναπληρωθεί με εισροές από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

Η Δεξιά της Δεξιάς

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν μια έκπληξη της ευρωκάλπης που προηγήθηκε. Κι όμως, η τάση που καταγράφεται στις έρευνες που γίνονται από την επομένη της 26ης Μαΐου δεν είναι ευνοϊκή για την Ελληνική Λύση. Για την ακρίβεια, μοιάζει να δοκιμάζεται ως προς την απήχηση που μπορεί να έχει στους εκλογείς μέσα στο παραβάν μιας κάλπης όχι και τόσο χαλαρής όσο αυτή των ευρωεκλογών. Υπάρχει, άρα, το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κόμμα να μην περάσει το κατώφλι του 3%. Βέβαια, επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανότερη για τη ΧΑ. Για πρώτη φορά, σημειώνουν αναλυτές, αυτή απειλείται με οριστική εξαΰλωση. Τα δυο αυτά ενδεχόμενα ενισχύουν και την προοπτική να αυξηθεί το ποσοστό της ΝΔ, αφού διαφαίνονται ροές ψηφοφόρων αμφότερων των προαναφερθέντων κομμάτων προς εκείνη.

Ο παράγων Βαρουφάκης

Η έτερη έκπληξη της 26ης Μαΐου, το ΜέΡΑ25, όχι μόνο φαίνεται να διατηρεί αμετάβλητο το 2,99% που πήρε στις ευρωεκλογές, αλλά σε πολλές μετρήσεις δείχνει να ενισχύεται ελαφρά. Γεγονός που ίσως κλειδώνει την είσοδό του στη Βουλή. Βέβαια, επικρατεί διχογνωμία στους δημοσκοπικούς κόλπους για τις πιθανές επιδόσεις του κόμματος Βαρουφάκη στις εθνικές. Πάντως, οι περισσότεροι θα πόνταραν πιο εύκολα σε μια είσοδο του ΜέΡΑ25 στο Κοινοβούλιο, παρά σε μια της Ελληνικής Λύσης.

Το Κίνημα Αλλαγής μένει σταθερό

Οταν η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κεντροαριστερά στελέχη όλων των τάσεων άρχισαν να ζυγίζουν τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις εκλογές που έρχονται. Η πρώτη τάση, η πιο συναισθηματική, έδειχνε πως οι εκροές προς τη ΝΔ ήταν περισσότερες από τις εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετρήσεις όμως δείχνουν μια ξεκάθαρη σταθερότητα, επομένως ίσως οι εισροές είναι τουλάχιστον τόσες όσες κι οι εκροές. Ανάλογα το δείγμα, η τάση είναι πτωτική ή ανοδική – πάντως η μέση τιμή για το ΚΙΝΑΛ κυμαίνεται στα επίπεδα του ποσοστού των ευρωεκλογών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει η σύσταση του εκλογικού του ακροατηρίου. Σταθερό, παρεμπιπτόντως, εμφανίζεται και το ΚΚΕ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια