Sponsor

ATHENS WEATHER

Μεταλλαγμένες μύγες: Ρώσοι επιστήμονες ερευνούν τη συμπεριφορά των εντόμων σε διαστημικό πείραμα


Η Ρωσία στέλνει εδώ και δεκαετίες σε τροχιά γύρω από τη Γη τεχνητούς δορυφόρους που μεταφέρουν ζώα ή φυτά, σε μια προσπάθεια να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις των συνθηκών που επικρατούν στο Διάστημα σε οργανισμούς που κατοικούν στη Γη.

Τα είδη της κοινής φρουτόμυγας (Drosophila melanogaster) που εστάλησαν στο διάστημα με τον τεχνητό δορυφόρο Foton-M το 2014 μεταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσαρμόστηκαν στην έλλειψη βαρύτητας και αποθήκευσαν αυτές τις μεταλλάξεις στα γονίδιά τους, δήλωσε η δρ. Ιρίνα Όγκνεβα, επικεφαλής του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Κυττάρων και Βιοφυσικής.

Όπως ανέφερε, το 2014 εστάλησαν μύγες στο διάστημα με την πτήση να διαρκεί 45 ημέρες. «Κατά τη διάρκεια του πειράματος, λάβαμε τρεις διαδοχικές γενεές των εντόμων. Με την επιστροφή τους στη Γη, χωρίσαμε τις μύγες σε δύο ομάδες, αφήνοντας τις μισές σε ένα εργαστήριο και στέλνοντας τις υπόλοιπες στο διάστημα 20 ημέρες μετά την επιστροφή τους, αυτή τη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», εξήγησε η επικεφαλής του εργαστηρίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μόλις επέστρεψαν στο διάστημα, οι μύγες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται κάτω συνθήκες έλλειψης βαρύτητας πολύ πιο παραγωγικά από τα έντομα που έμειναν στη Γη. «Μπορώ να σας πω ότι δεν αναμέναμε τέτοια αποτελέσματα», πρόσθεσε η επιστήμονας.

Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να δικαιολογούν τη συνέχεια της έρευνας, ενώ «μύγες κοσμοναύτες» θα σταλούν σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2023. Στο μεταξύ, σχεδιάζονται περαιτέρω πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχετικά με τις ικανότητες «αποθήκευσης γενετικών πληροφοριών» των μυγών.

Πρώτοι Διαστημικοί ταξιδιώτες

Οι κοινές φρουτόμυγες ήταν από τα πρώτα πλάσματα που κατοικούν στη Γη και εστάλησαν στο διάστημα και στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας από Αμερικανούς επιστήμονες, με έναν πύραυλο V2 το 1947. Στόχος ήταν να εξεταστούν οι συνέπειες της ακτινοβολίας στα έντομα. Το 1960, οι μύγες συνοδεύτηκαν από τα σκυλιά Μπέλκα και Στρέλκα, ένα κουνέλι, δύο αρουραίους, 40 ποντίκια και φυτά στον Σοβιετικό Δορυφόρο Sputnik 5. Τα ζώα ήταν τα πρώτα πλάσματα που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν ζωντανά στον πλανήτη.

Ορισμένες χώρες έχουν επαναλάβει διαστημικά πειράματα που αφορούν φρουτόμυγες, με τα έντομα να χρήζουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους επιστήμονες για τις γενετικές τους ομοιότητες με τον Homo Sapiens. Για παράδειγμα, πάνω από το 75% των γονιδίων που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους έχουν αντιστοιχία με τον γενετικό κώδικα μυγών.

​Οι επιστήμονες έχουν περάσει δεκαετίες μελετώντας τις αντιδράσεις των εντόμων σε μεγάλες περιόδους στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων της βαρύτητας, της ακτινοβολίας, των διαφόρων ασθενειών και των γενετικών μεταλλάξεων. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διαθέτει ειδικό εργαστήριο για τη μακρόχρονη μελέτη των μυγών, οι οποίες μεταφέρονται στο χώρο με μικροσκοπικές συσκευές αποθήκευσης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια