Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο 7ος συχνότερος στους άνδρες. Ο ουροθηλιακός καρκίνος αποτελεί το συχνότερο ιστολογικό υπότυπο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς αφορά πάνω από το 90% των διαγνωσθέντων περιστατικών στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς.

Επειδή στα αρχικά στάδια της νόσου η αιματουρία μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένο συμβάν ή να μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες ανάμεσα στα επεισόδια, πολλοί ασθενείς δεν ανησυχούν και δεν αναζητούν εγκαίρως ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται. Εάν όμως ο καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης του ασθενούς αγγίζει το 96%.

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο

Τα ακριβή αίτια δεν είναι απόλυτα σαφή, ωστόσο έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, το φύλο, το επάγγελμα και η ηλικία.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες λένε ότι το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης, καθώς είναι 2,6 φορές υψηλότερος στους καπνιστές συγκριτικά με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές.

Επίσης το ανδρικό φύλο έχει τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επιπροσθέτως, η μακροχρόνια έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες επεξεργασίας δέρματος, ελαστικών, χρωστικών υλών, καπνού, καουτσούκ ή καυσίμων, έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Και τέλος, κατά κύριο λόγο η νόσος προσβάλλει άτομα προχωρημένης ηλικίας, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 73 έτη.

Πώς να την αναγνωρίσετε έγκαιρα

Το πιο συχνό και ορισμένες φορές, μοναδικό σύμπτωμα της νόσου είναι η αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με κόκκινο ή καφέ χρώμα. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν ιατρό. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι η παρουσία αίματος στα ούρα δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο μπορεί να πάσχει από καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται επίσης, ο πόνος κατά την ούρηση, κάποιες αλλαγές στις «συνήθειες» της ουροδόχου κύστης (συχνουρία, νυκτουρία, επείγουσα τάση για ούρηση), ο πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη ράχη, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που δεν υποχωρούν με τη χορήγηση αντιβίωσης, ή/ και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Με κεντρικό εικαστικό ένα λεμόνι που σταδιακά από κίτρινο μετατρέπεται σε κόκκινο και με μήνυμα «Ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να αλλάζουν χρώμα», η Roche Hellas υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ), ξεκίνησαν μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τη σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης. Κύριο όχημα της εκστρατείας είναι η ιστοσελίδα www.bladdercancer.gr, στην οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για τα συμπτώματα του Καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης καθώς και τους παράγοντες κινδύνου. Παράλληλα ειδικά διαμορφωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν στην Αθήνα προτρέποντας το κοινό να ενημερωθεί για τη νόσο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια