Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την εφαρμογή της θεραπείας με τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη εξήγησαν οι έλληνες επιστήμονες με αφορμή την Ημερίδα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του Διαβήτη», από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD).

Η ημερίδα έχει στόχο την ενημέρωση των ασθενών από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 καθώς και των γονέων τους αλλά και των γιατρών και των επιστημόνων υγείας, που ασχολούνται με τον διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα πάρουν μέρος αναγνωρισμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν διεξάγει τις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος και θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του τεχνητού παγκρέατος.

Όπως μας εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας, το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας. Και όπως είπε, η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Ενώ, ο παιδίατρος διαβητολόγος Αμπάς Καντρέ συμπλήρωσε ότι το σύστημα αυτό αποτελείται από ασύρματη επικοινωνία της αντλίας ινσουλίνης με αυτοκόλλητο αισθητήρα στο δέρμα. Ο αισθητήρας μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και τα αποτελέσματα τροφοδοτούνται σε μικρό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει πόση ινσουλίνη απαιτείται να απελευθερώνει συνεχώς η αντλία.

Ο καθηγητής από το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer στο Ισραήλ και Medical Affairs Director της Medtronic, Ohad Cohen - θα παρουσιάσει την αντλία Minimed 670G, που δεν έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας, αλλά αποτελεί την πλέον πρόσφατη εξέλιξη, ενός συστήματος αυτορυθμιζόμενης αντλίας ινσουλίνης η οποία ήδη εφαρμόζεται στον Καναδά, αποδίδοντας στον χρήστη τις λειτουργίες ενός υγιούς παγκρέατος.

Το σύστημα προσαρμόζει αυτομάτως ανά 5λεπτο τα βασικά επίπεδα ινσουλίνης, επιτρέποντας στον χρήστη να έχει τη γλυκόζη στο αίμα του μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Επιπροσθέτως, ο ερευνητής Andrea Scaramuzza Διευθυντής Παιδιατρικής Διαβητολογίας στο ASST Cremona Maggiore Hospital στην Cremona της Ιταλίας, θα μιλήσει εκτενώς για όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα του Τεχνητού Παγκρέατος, τα προβλήματα αλλά και την τελική επιτυχία του προγράμματος.

Και τέλος, ο Tadej Battelino, Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ljubljana στη Σλοβενία, ένας από τους πρωτεργάτες-ερευνητές εφαρμογής Τεχνητού Παγκρέατος, θα εξηγήσει στο κοινό και τους επαγγελματίες υγείας πως γίνεται η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας για την τέλεια ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος έτσι ώστε να αποφεύγονται πιθανές επιπλοκές της νόσου.

Κλείνοντας την παρουσίαση, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κ. Σοφία Μανέα στάθηκε στη σημαντικότητα της θεραπείας, ειδικά όπως είπε για τα μικρά παιδιά, που βάλλονται από καθημερινό άγχος προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να πάρουν τη σωστή δόση ινσουλίνης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια