Τι λένε οι κρυφές δημοσκοπήσεις


Του Δημήτρη Καμπουράκη

Τσάμπα με ρωτάτε στον δρόμο και στο τηλέφωνο τι λένε οι «κρυφές δημοσκοπήσεις». Όχι διότι δεν έχω επαφή με τα κομματικά επιτελεία, αλλά διότι δεν θα ήταν πραγματικά επιτελεία αν μου διάβαζαν χαρτί και καλαμάρι τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους. Η δουλειά των επιτελείων είναι να κάνουν προπαγάνδα, όχι να λένε την αλήθεια φόρα-παρτίδα.

Δεύτερον, διότι ένα ικανό κομμάτι των ψηφοφόρων αποφασίζουν την τελευταία βδομάδα τι θα ψηφίσουν, με τους μισούς απ’ αυτούς να το κάνουν την τελευταία μέρα, σχεδόν πάνω από την κάλπη. Και δεν εννοώ μόνο τους περίφημους αναποφάσιστους που όσο πιο κοντά στην κάλπη παραμένουν αναποφάσιστοι, τόσο πιο πολύ ετοιμάζονται ενδομύχως να ψηφίσουν τον διαφαινόμενο νικητή.

Εννοώ και μέρος των αποφασισμένων, που όμως ταλανίζονται από διλήμματα που προκύπτουν από την συγκυρία, τα πρόσωπα και τον διαφαινόμενο συσχετισμό δυνάμεων. Για παράδειγμα, εγώ γνωρίζω κάμποσους ανθρώπους που έχουν δίλημμα ανάμεσα στον Πατούλη και τον Σγουρό στην Αττική, καθώς θεωρούν μεγαλύτερη νίκη για τον Κυριάκο (και την Φώφη προφανώς) τον εξοβελισμό της Δούρου στην  τρίτη θέση, παρά να πάρει δυο πόντους παραπάνω ο ήδη αποσπασμένος πρώτος Πατούλης.

Συχνά-πυκνά, ο πανικός των Συριζαίων αποκαλύπτεται από την αντιφατική τους συμπεριφορά απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Από τη μια επικαλούνται τις δικές τους «κρυφές» δημοσκοπήσεις που δήθεν λένε την αλήθεια κι από την άλλη κατακεραυνώνουν αυτές που δημοσιοπούνται από κανάλια και εφημερίδες. Είναι προφανώς σχιζοφρενική συμπεριφορά να εμπιστεύονται κάτι δεν βλέπουν και να κατακεραυνώνουν αυτό που βλέπουν υπογεγραμμένο και υποκείμενο σε σκληρές νομικές δεσμεύσεις.

Για παράδειγμα, προχθές άκουσα για πρώτη φορά το επιχείρημα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι λάθος διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί φοβούνται να απαντήσουν. Οι εταιρείες –λένε- φακελώνουν όσους απαντούν και μετά ο Κυριάκος θα τους καταστρέψει επαγγελματικά. Τα λένε, δίχως να αντιλαμβάνονται πως έτσι αναγνωρίζουν όχι μόνο την επερχόμενη νίκη του Μητσοτάκη αλλά και την μετατροπή του σε πανίσχυρο καθεστώς πριν καν καθίσει στα πρωθυπουργικά έδρανα. Νομίζουν ότι αυτή η εικόνα τους κάνει καλό;

Για να μην ταλαιπωρείτε λοιπόν το μυαλό σας και για να μην σας τρώει το σαράκι, σας λέω πως δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις. Τρέχουν δεκάδες δημοσκοπήσεις κάθε μέρα, άλλες δημοσιοποιούνται και άλλες όχι, όμως όλες τα ίδια λένε. Δίνουν μια σίγουρη διαφορά στην ΝΔ άνω των πέντε μονάδων και εξαρτάται από την τελευταία εβδομάδα αν αυτό το πέντε- συν θα γίνει έξι ή επτά. Πάντως τέσσερα δεν μπορεί να γίνει. Μην με ρωτάτε γιατί. Προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, γι αυτό το αποκλείουν όλοι οι σοβαροί ερευνητές που παίζουν καθημερινά την καριέρα τους υπογράφοντας έρευνες που τις παίρνουν οι χαμένοι και τις ξεσκονίζουν. Τα υπόλοιπα είναι για αφελείς και αιθεροβάμονες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια