Η προσωπική ήττα Τσίπρα και το ρίσκο με τις απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες


Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Μπορεί να απομένει κάτι παραπάνω από ένας μήνας μέχρι τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας όμως μετράει ήδη μία σημαντική προσωπική πολιτική ήττα. Μία ήττα η οποία έχει να κάνει με το αφήγημα, στο οποίο στηρίχθηκε η μέχρι πρότινος πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες και που δεν “τράβηξε” με αποτέλεσμα την απόσυρσή του.

Ποιό όμως ήταν αυτό το αφήγημα; Η προσπάθεια σύνδεσης της ΝΔ με την ακροδεξιά και το πόσο μεγάλος κίνδυνος για την χώρα μας ενυπάρχει στην πιθανότητα εκλογής του “ανθέλληνα”, όπως τον χαρακτήριζε και τον χαρακτηρίζει ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αποδείχτηκε λοιπόν στην πράξη και διαπιστώθηκε μέσα από όλες τις κυλιόμενες έρευνες που διαθέτουν τα κομματικά επιτελεία το παραπάνω πολιτικό σκεπτικό δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να συνεχίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με “καθαρή” διαφορά στην πρόθεση ψήφου για την ευρωκάλπη.

Σχεδόν λοιπόν τριάντα μέρες πριν από το μεγάλο στοίχημα της 26ης Μαΐου, κρίθηκε απαραίτητο από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να υπάρξει στροφή του κυβερνώντος κόμματος η οποία καταγράφεται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση την τρέχουσα περίοδο. Σύμφωνα με το καινούργιο σκηνικό, παρακολουθούμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να “ξεχνάει” επιμελώς ή να βάζει σε δεύτερο πλάνο τα περί “ακροδεξιάς” και να καταφεύγει στην κλασική μέθοδο παροχολογίας. Είναι προφανές ότι εκτός όμως από την αλλαγή αφηγήματος έχουμε και αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης του.

Για κάποιους άγνωστους λόγους ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι ακόμα και σήμερα αποτελεί ο ίδιος το ισχυρό “χαρτί” του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και πλέον “παίρνει” το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω του. Είναι προφανές ότι αυτή η στροφή του κ.Τσίπρα δε δείχνει να έχει στέρεη βάση μια και όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην καταλληλότητα όσο και σε βασικές πλευρές της άσκησης διακυβέρνησης. Η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού πάντως ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο που έχει ευθεία αναφορά στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου χάσει και μάλιστα με σαφή διαφορά από την ΝΔ, όπως σημειώνουν όλες οι έρευνες κοινής γνώμης, τότε την αποτυχία αυτή θα την χρεωθεί προσωπικά ο κ. Τσίπρας.

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει αναλάβει το πολιτικό ρίσκο του να ηγηθεί και μάλιστα με καθαρό τρόπο της καμπάνιας: Εάν το κυβερνών κόμμα αποδοκιμαστεί ουσιαστικά θα βρεθεί το κέντρο του κάδρου. Θα δώσει δηλαδή αφορμή σε κριτικές εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή στο πολιτικό του κεφάλαιο.

Είναι προφανές ότι εάν το κυβερνών κόμμα δεχτεί σοβαρό πλήγμα στην ευρωκάλπη τότε το πολιτικό “χτύπημα” θα είναι ουσιαστικά μία προσωπική ήττα για τον κ. Τσίπρα, που θα κληθεί να το διαχειριστεί, αφού αρχικά την πιστωθεί.

Το ερώτημα λοιπόν αυτομάτως που τίθεται είναι το πώς θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, με όλα τα πιθανά σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και αυτό της προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Ιούνιο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια