Ξεκίνησε να εφαρμόζεται πλήρως το απόρρητο σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.», (κλειστό δορυφορικό δίκτυο) καθώς όπως αποκαλύπτεται, τα προηγούμενα χρόνια οι επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο ήταν διάτρητες.
Μπορούσαν δηλαδή να υποκλαπούν πανεύκολα οι συνομιλίες, ενώ ακόμα και σήμερα το πρόβλημα της κουλτούρας, δηλαδή του τρόπου που αντιμετωπίζουν τις επικοινωνίες τους συνολικά τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος παραμένει άλυτο.
Το μυστικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.», δηλαδή την αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί αλλά και οι αρχηγοί στα Σώματα Ασφαλείας, αποκάλυψε χτες το pronews.gr.
Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», πρόκειται για την αντικατάσταση 220 τηλεφώνων, τα γνωστά «κόκκινα» τηλέφωνα ή τριψήφια, με ένα κλειστό και απόλυτα ελεγχόμενο από το δημόσιο και τον στρατό σύστημα επικοινωνιών που δεν μπορούν να «σπάσουν» ξένες μυστικές υπηρεσίες και χάκερς.
Αλωνίζουν οι πράκτορες
Με τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τους ξένους πράκτορες να αλωνίζουν εντός των συνόρων, η Ελλάδα είχε πολλά προβλήματα στον σημαντικότερο ίσως τομέα για μια σύγχρονη χώρα: την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή, την διασφάλιση ότι κρίσιμες πληροφορίες και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας δεν θα είναι εξ αρχής γνωστές σε όσους θέλουν να βλάψουν τη χώρα.
Αλλωστε, και στη σκιά των κρίσιμων συνομιλιών για το Σκοπιανό όλους αυτούς τους μήνες, δεν θα μπορούσε παρά να έχει η Ελλάδα ένα θωρακισμένο σύστημα επικοινωνιών.
Τα προβλήματα στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πολλά, και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι το τίμημα που πληρώνει η χώρα που δεν τα αντιμετωπίζει αποφασιστικά εδώ και δεκαετίες είναι μεγάλο. Άλλωστε όλοι είδαμε τον τρόπο που η Τουρκία υπέκλεπτε ακόμα και την σύνδεση στο διαδίκτυο, την σύνδεση του skype, της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα και τις συνέπειες που είχε εν τέλει αυτό για την δεύτερη.
Με το σχέδιο που ανέλαβε να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, ουσιαστικά προστίθενται 220 νέα τηλέφωνα και οι νέες συσκευές εντάσσονται σε ένα σύγχρονο, εναλλακτικό και ασφαλές δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος και των σωμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο:
-Εδώ και μία διετία ξεκίνησε η προσπάθεια ανατροπής της τριτοκοσμικής κατάστασης στις επικοινωνίες. Με την ανανέωση της σύμβασης του δημοσίου με την Hellas Sat δόθηκαν στην Ελλάδα εκτός των εφτά αναμεταδοτών και τρεις κόμβοι με 200 δορυφορικούς σταθμούς. Οι εν λόγω κόμβοι είναι η βάση για να χτιστεί το project με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.». Αυτό αποτελεί και ένα από τα πλέον απτά οφέλη της νέας δορυφορικής πολιτικής της χώρας και της ανάπτυξης του εν λόγω τομέα, δηλαδή η βελτίωση θεμάτων επικοινωνίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
-Εδώ και δυο μήνες τα δορυφορικά τηλέφωνα έχουν ήδη αρχίσει να εγκαθίστανται ενώ στις εγκαταστάσεις του συστήματος δεν παρεισφρέουν πλέον ιδιώτες ή εταιρείες, αλλά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο και εποπτεία του ελληνικού δημοσίου και του στρατού.
-Όλες οι ευαίσθητες υποδομές έχουν τοποθετηθεί σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση κανείς και μπορούν να λειτουργούν ακόμα και σε κατάσταση πολεμικής σύρραξης.
Το «ΚΛΕΙΔΔΙ» φιλοδοξεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της στεγανοποίησης της διακινούμενης πληροφορίας από υποκλοπές στα σταθερά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας, που έχει σχεδιάσει το εν λόγω έργο ακολουθεί σχεδόν παντού την ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει σε επιχειρησιακό επίπεδο την τοποθέτηση, ρύθμιση και ασφάλεια του συστήματος.
-Από τον Φεβρουάριο με την εκτόξευση και του Hellas Sat 4, το ελληνικό δημόσιο έχει στην διάθεσή του όλους τους αναμεταδότες για την αξιοποίηση των επικοινωνιών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έχουν γίνει χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αξιοποιώντας τα ανταλλάγματα του ελληνικού δημοσίου από τον HellasSat, αλλά και τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
-Όπως φαίνεται από την Διαύγεια, έχει ανατεθεί από την ΓΓΤΤ σε ειδική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τις 4/7/2018 η μελέτη για την δημιουργία κλειστού κρατικού δικτύου οπτικών ινών το οποίο θα παρακάμψει πλήρως τις υπάρχουσες και απόλυτα διάτρητες συνδέσεις, ενώ έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας με εμπλεκόμενους από υπηρεσίες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να θωρακιστεί και επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το απόρρητο των επικοινωνιών, κάτι που αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος.
-Τέλος, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται ένα ολιστικό σύστημα ασφαλούς και σύγχρονης επικοινωνίας με δεδομένα και εικόνα μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που θα δώσει την δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης κάθε είδους κρίσης, αλλά κυρίως επικοινωνιακής σύνδεσης αυτών των υπηρεσιών σε περιόδους κρίσης.
«Σουρωτήρι» οι επικοινωνίες των υψηλών προσώπων στην Ελλάδα
Mόνο με τριτοκοσμική χώρα θα μπορούσε να συγκριθεί η Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης και των επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό ενός ξένου κράτους, θα μπορούσε να υποκλαπεί με πολύ εύκολο τρόπο.
Όπως τονίζουν ειδικοί του χώρου, η επικοινωνία των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος γινόταν μέχρι πρότινος ως επί το πλείστον από το γνωστό τριψήφιο και από τα προσωπικά κινητά τους, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που διαθέτουμε όλοι μας.
Οτιδήποτε συζητείται και εκπέμπεται από τα εν λόγω σταθερά δίκτυα και τις φορητές συσκευές πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υποκλέπτεται και μάλιστα με μεγάλη ευκολία από τους ειδικούς της παγκόσμιας κατασκοπίας.
Όσον αφορά το τριψήφιο τηλέφωνο πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνολογία που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίκτυα χαλκού τα οποία διέρχονται από ΚΑΦΑΟ σε εξωτερικούς χώρους και εντός κτιρίων του ελληνικού δημοσίου σε χώρους που δεν φυλάσσονται και είναι εύκολα προσβάσιμοι στον καθένα για υποκλοπή.
Μάλιστα η τεχνολογία κωδικοποίησης είναι τόσο παλιά και τόσο γνωστή που όπως λένε και οι ειδικοί την «σπάει» και ένας πρωτοετής του Πολυτεχνείου.
Το ακόμη πιο απίστευτο, δείγμα των τριτοκοσμικών καταστάσεων: Στο παρελθόν πολλά από αυτά τα τηλέφωνα έχουν… χαθεί μαζί με την κάρτα κρυπτογράφησης και εικάζεται ότι τα πήραν φεύγοντας Υπουργοί ή υπάλληλοι των γραφείων Υπουργών μαζί τους για ενθύμιο!
Ευάλωτα τηλέφωνα
Τα απλά κινητά τηλέφωνα είναι σε όλους μας γνωστό πόσο ευάλωτα είναι στην παρακολούθηση από κινητές συσκευές παρακολούθησης, τα γνωστά βαλιτσάκια, που ειρήσθω εν παρόδω είναι βέβαιο ότι τα διαθέτουν όλοι, από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έως και ιδιώτες επιχειρηματίες με μεγάλα «ανοίγματα» στην Ελλάδα.
Ας φανταστούμε λοιπόν για λίγο, όλοι οι παραπάνω να μπορούν να ακούσουν και να γνωρίζουν διαχρονικά τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας, να καταγράφουν προσωπικές λεπτομέρειες για την ζωή του καθενός από αυτά τα κρίσιμα πρόσωπα και να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε τους απόφαση.
Οι «τρύπες» ασφάλειας είναι ακόμα μεγαλύτερες εάν αναλογιστούμε ότι διαχρονικά, από όλες τις Κυβερνήσεις, κρίσιμες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται με τους Υπουργούς να φέρουν το κινητό τηλέφωνο ανά χείρας, ενώ ταξιδεύουν με τα προσωπικά τους κινητά και τους υπολογιστές στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τίποτα να μην μένει κρυφό από αυτές τις συσκευές από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τις οποίες επισκέπτονται.
Μάλιστα, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό που ακόμα και η απλή αστυνομία, πόσο μάλλον οι μυστικές υπηρεσίες, κάποιων χωρών μπορούν να σηκώσουν το περιεχόμενο τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών ακόμα και όταν αυτές βρίσκονται εκατοντάδες μέτρια μακριά και κλειστές.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, όσοι έχουν επισκεφτεί Υπουργεία και κρίσιμες υπηρεσίες στο εξωτερικό θα έχουν διαπιστώσει ότι κανείς δεν μπαίνει σε σύσκεψη με την ηλεκτρονική του συσκευή την οποία οφείλει να παραδώσει και να φυλάξει εκτός της αίθουσας όπου πραγματοποιείται η συνάντηση. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και σε πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα, ενώ όσοι διαθέτουν φορητό υπολογιστή αυτός φέρει αυτοκόλλητο πιστοποίησης.
Και βέβαια, τα κινητά τηλέφωνα των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος δεν είναι απλές συσκευές του εμπορίου, αλλά ειδικές που προσφέρουν υψηλή προστασία.
Αποκορύφωμα της επαγγελματικής συμπεριφοράς στην διαχείριση της πληροφορίας πολλών αναπτυγμένων χωρών, ακόμα και πολύ μικρότερων σε μέγεθος και πληθυσμό από την Ελλάδα, είναι η πρόσφατη αποπομπή Υπουργού της Νορβηγίας ο οποίος ταξίδεψε με το υπηρεσιακό του κινητό στο Ιράν χωρίς την άδεια των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του αυτή να θεωρηθεί ασυγχώρητο πολιτικό παράπτωμα που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Νορβηγίας.
«Βαλιτσάκια» έμπαιναν ελεύθερα στη χώρα
Το ζοφερό τοπίο που επικρατούσε επί χρόνια στις απόρρητες επικοινωνίες έρχονται να επιβεβαιώσουν και δύο ακόμη στοιχεία:
Το πρώτο είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας στην χώρα μας δεν διαθέτουν ολιστικό σύστημα επικοινωνίας, ούτε καν μεταξύ των στελεχών που μετέχουν στο ίδιο Σώμα.
Όλες οι επικοινωνίες γίνονται είτε μέσω των προσωπικών κινητών είτε μέσω ασύρματων τεχνολογιών της δεκαετίας του 1980 που μπορούν να υποκλαπούν ακόμα και από ερασιτέχνες του χώρου που ακούν τις συνομιλίες προς προσωπική τους τέρψη.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μόλις προσφάτως, ψηφίστηκε τροπολογία του ΨΗΠΤΕ με την οποία απαγορεύονταν η εισαγωγή στην χώρα μας συσκευών παρακολούθησης. Δηλαδή, όσο απίστευτο και εάν φαίνεται, μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας, τυπικά επιτρέπονταν η εισαγωγή και κατοχή αυτών των συσκευών (βαλιτσάκια και άλλα συστήματα) από ιδιώτες!
Η εν λόγω κατάσταση που σε τίποτα δεν θυμίζει κανονική χώρα και η γενικότερη κουλτούρα της αδιαφορίας όλων απέναντι σε αυτήν την κρίσιμη τρύπα ασφάλειας έχει αρχίσει σιγά - σιγά να αντιμετωπίζεται, ωστόσο, απαιτεί την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ασφάλειας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια