Μία στις δύο επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα ψηφιακής επίθεσης


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας ψηφιακής επίθεσης τους τελευταίους 24 μήνες. 

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Ευρώπη (54%) αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία ψηφιακή επίθεση τους τελευταίους 24 μήνες που οδήγησε σε κάποια διαταραχή των δραστηριοτήτων τους. Τα πιο κοινά αποτελέσματα των επιθέσεων ήταν: διαταραχή υπηρεσιών (31%), θέματα ακεραιότητας δεδομένων (18%) και απώλεια δεδομένων (15%). Οι οργανισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που συνέλλεξε η Kaspersky, αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, με το 64% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν τέτοιες εμπειρίες τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για τον τομέα της πληροφορικής σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - το 64% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε μία ψηφιακή επίθεση που οδήγησε στα προαναφερθέντα αποτελέσματα, έναντι του 45% των μικρομεσαίων. 

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι η απειλή αυτή δεν συρρικνώνεται: ένας στους πέντε ερωτηθέντες (21%) δήλωσε ότι ο αριθμός των ψηφιακών επιθέσεων στις επιχειρήσεις τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ για το 42% παρέμεινε περίπου ο ίδιος. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα των ψηφιακών επιθέσεων αυξάνεται, καθώς ένας στους πέντε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον τομέα της πληροφορικής δήλωσε ότι οι απειλητικοί φορείς που τους επιτέθηκαν δεν άφησαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους.  

Ενώ είναι καλό ότι πάνω από τα δύο τρίτα (72%) των ερωτηθέντων οργανισμών ανακαλύπτουν παραβίαση σε οκτώ ή και λιγότερες ώρες, εξακολουθεί να υπάρχει ένα 25% των επιχειρήσεων που δεν αναλαμβάνουν δράση κατά τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, καθώς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν παραβιαστεί. Όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες έρευνες, η ταχύτητα ανίχνευσης είναι κρίσιμη για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων μιας επίθεσης - η άμεση ανίχνευση σημαίνει 456.000 δολάρια κόστος ανάκτησης, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερο από μία εβδομάδα για να ανιχνεύσουν μια απειλή που εισήλθε στην περίμετρό τους.

( Getty Images/Bill Hinton )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια