Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί σταθερά συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας, ενώ ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου εντείνει την επιθετική ρητορική του εναντίον του Ελληνισμού, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Κοτζιάς λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις περί «μοναχοφάηδων», περί Ελλήνων στο Καστελόριζο και περί της «προοπτικής ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη…».
Αντιστοίχως, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, έδωσε μία συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είπε. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».
Αν οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας υποστήριξαν ότι χάθηκε το νόημα των δηλώσεων Κατρούγκαλου στη μετάφραση και ότι ο υπουργός δεν εννοούσε την συμμετοχή της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον εκπτώσεις όσον αφορά τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της ανήκουν. Παρακινούμενη από το φοβικό σύνδρομο μοιάζει διατεθειμένη να συζητήσει κάποιου είδους συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα.
Κατά τη συνάντηση εργασίας που έχουν σήμερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να συνεχίζει να ρίχνει γέφυρες φιλίες παρ’ ότι οι εθνικιστικοί τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα στην Τουρκία, µε βασικό εκφραστή τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Πλούσια σε επαφές εβδομάδα
Με την επίσκεψή του αυτή ο Κατρούγκαλος ολοκληρώνει μία ιδιαίτερα πλούσια σε επαφές εβδομάδα. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στη Λευκωσία και στην Ιερουσαλήµ. Εκεί ήταν, άλλωστε, στραμμένα τα βλέμματα για την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη ουσιαστική και σημειολογική αξία.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, δηλώνει πολλά και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ή για την ακρίβεια για το χάσμα που συνεχίζει να τις ταλανίζει. Το κοινό ανακοινωθέν, μάλιστα, έστειλε μήνυμα πως θα προστατευτεί ακόμη και με αμυντικά μέσα η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών. Σημαντική, όμως, είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία που θεσπίστηκε το 2011 ως αυτόνομη σταθεροποιητική πρωτοβουλία στο περιφερειακό υποσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Με την παρουσία Πομπέο η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και να συστηματικοποιηθεί. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τον πρακτικό συμβολισμό της συμμετοχής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, για την ακρίβεια την προεκλογική στήριξη της προεδρίας Τράμπ προς το Νετανιάχου, ο οποίος στις 9 Απριλίου δίνει εκλογική μάχη για την παραμονή του στην εξουσία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια