Αύριο η «D-Day» της Aλβανίας: Μετράει αντίστροφα ο κολλητός του Σόρος – «Επί ποδός» και η ομογένεια


Καζάνι που βράζει θυμίζει το πολιτικό τοπίο της Αλβανίας. Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα, με ζημιές, δεκάδες τραυματίες και ακόμα περισσότερες συλλήψεις, η αντιπολίτευση ανανεώνει το ραντεβού της στους δρόμους για την Πέμπτη, με βασικό σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Στο στόχαστρο της βρίσκεται η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τον οποίο και κατηγορούν για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Το «φυτίλι» των διαδηλώσεων άναψαν οι φοιτητές που είναι στους δρόμους επί σειρά εβδομάδων, με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η κυβέρνηση απαντά και σε αυτές τις διαδηλώσεις με καταστολή, ενώ η κοινωνική οργή οξύνει την πολιτική κρίση, μετά και τις παραιτήσεις 62 εκ των 140 βουλευτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελείται από 43 βουλευτές, ήταν αυτή που έκανε την αρχή, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα να δηλώνει: «Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο».

Στον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία με 19 βουλευτικές έδρες και την αντιπολίτευση να επιχειρεί να οδηγήσει τον Ε. Ράμα σε πρόωρες εκλογές, καθώς η χώρα οδηγείται στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης. Απέναντι στο Ράμα στέκονται εκτός από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της διαφθοράς στην Αλβανία είναι από τα σημαντικότερα θέματα καθώς η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές ταραχές που δείχνουν να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΡΑΜΑ

Ενώ ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, αποφάσισε οι βουλευτές του κόμματός του να παραιτηθούν από τις βουλευτικές έδρες τους, ο πρωθυπουργός Edi Rama φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτηση.

Σε συνέντευξη στην ιταλική ημερήσια εφημερίδα Corriere della Sera, ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα, ο Rama πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός του, όπου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις τοπικές κυβερνητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Πρέπει να βελτιωθούμε. Θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας σε όλη τη χώρα και θα προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες των τοπικών κυβερνητικών εκλογών», δήλωσε ο Rama μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε μαζική διαδήλωση στο κέντρο των Τυράννων. Η διαδήλωση, η οποία είχε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, έγινε πολύ βίαιη καθώς διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση ζητά από τον πρωθυπουργό Rama να παραιτηθεί και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια είναι οι μετοχές που έχει η σύζυγος του Έντι Ράμα στην ΑΒΙ Bank, στη λεγόμενη “αμαρτωλή τράπεζα”. Κατηγορούν κυρίως την κυβέρνηση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από τη μαφία και το Ισλαμικό Κράτος. Οι Γερμανοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με αυτή την τράπεζα δίνουν πολλά παραδείγματα για το πώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την αλβανική μαφία, προκειμένου να πουλήσει νόμιμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πετρέλαιο μέσω 15 δεξαμενόπλοιων.

Οι πολιτικές ταραχές έχουν εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Ράμα και ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερούς Συμφώνου. Οι διαπραγματεύσεις έχουν από το καλοκαίρι παγώσει και βέβαια έχουν επιβαρυνθεί από την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Δεν έχουν, ωστόσο, μπει στο ράφι. Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε πρόθεση να ξαναρχίσουν, το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες για τις Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, μετά την μεγάλη διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν παραίτηση, και ζητούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια