Της Ανθής Αγγελοπούλου
Τα βακτήρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λατρεύουν το δέρμα. Οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί που σαπροφυτούν στο δέρμα μας είναι περισσότεροι απ’ όσα τα κύτταρά του. Επίσης, τα αόρατα δια γυμνού οφθαλμού ακάρεα της οικιακής σκόνης θεωρητικώς δεν ενοχλούν σε κάτι. Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνουν κνησμό (φαγούρα), κρίσεις βρογχικού άσθματος και διάφορες άλλες αλλεργίες και εξανθήματα όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους ή και τα εισπνέουν.
Ο καλύτερος τρόπος αποίκισης των βακτηρίων στο δέρμα μας αλλά και η δημιουργία αλλεργιών από ακάρεα, είναι τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα λένε οι ειδικοί.
Όταν αφήνουμε για εβδομάδες τα νεκρά δερματικά κύτταρα στα σεντόνια, τότε τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Αν αποικήσουν πάλι στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή επιδείνωση εκζέματος.
Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πάνω από 1.000 εθελοντές, διαπίστωσε ότι κατά μέσον όρο περιμένουν 24 ημέρες για να αλλάξουν τα σεντόνια τους. Οι γυναίκες τα αλλάζουν πιο συχνά (κάθε 19 ημέρες), ενώ οι άνδρες μία φορά τον μήνα. Επιπλέον, οι εργένηδες άνδρες κοιμούνται σε ιδιαιτέρως βρόμικα σεντόνια καθώς τα αλλάζουν κατά 45 ημέρες, ενώ οι ανύπανδρες γυναίκες κάθε 35. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, αυτά τα αλλάζουν κάθε 20 ημέρες.
Ενώ, και μία παλαιότερη δημοσκόπηση που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία το 2014 είχε επίσης παρόμοια αποτελέσματα, καθώς είχε καταγράψει ότι το 35% των Βρετανών αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε 15 ημέρες. Το 18% τα αλλάζουν κάθε 3-4 εβδομάδες και μόνο ένας στους τρεις (το 33%) κάθε εβδομάδα.
Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Μάρκος Μιχελάκης ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και ο ρυθμός αποβολής τους αυξάνεται με την τριβή του δέρματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια και υλικό, των σεντονιών συμπεριλαμβανομένων. Κάθε βράδυ, λοιπόν, αφήνουμε άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια μας, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), τον ιδρώτα ή ακόμα και το σάλιο.
Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα άπλυτα σεντόνια μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να αλλάζεις τόσο αργά τα κλινοσκεπάσματα του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μίγμα που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και στο μαξιλάρι μας.
Η θυλακίτιδα για παράδειγμα, ένα νόσημα που μπορεί να επηρεαστεί από τα βακτήρια των σεντονιών. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση η οποία εντοπίζεται στον θύλακα της τρίχας και εμφανίζεται με σπυράκια λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Επιπροσθέτως, το δερματικό έκζεμα ή δερματίτιδα είναι επίσης ένα από τα συχνότερα εξανθήματα που εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, από τα βρέφη έως τους ηλικιωμένους.
Πότε πρέπει να αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα
Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλάκης, το πότε αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα (πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη) είναι συναρτώμενο και με την εποχή του χρόνου. Ιδανικά θα έπρεπε να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα, αλλά τον χειμώνα θα μπορούσε κάποιος να τα αλλάζει και κάθε 15 ημέρες, εφόσον κάνει πολύ συχνά ντους.
Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα.
Ωστόσο, σημειώνει ότι καλό είναι την μαξιλαροθήκη να την αλλάζουμε και συχνότερα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια