H συνταγματική αναθεώρηση εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς κατανοούν ότι μπορεί να τους στερήσει το ισχυρότερο πολιτικό τους χαρτί που είναι η πρόκληση πρόωρων εκλογών με αφορμή την αδυναμία εκλογής ΠτΔ τον Μάρτιο του 2020.
Όπως διαφάνηκε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις τοποθετήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργου Κατρούγκαλου, η πλειοψηφία επιχειρεί να πετύχει δύο παράτολμους θεσμικούς ακροβατισμούς:
- Να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα τροποποιηθούν αλλά και ως προς το τελικό τους περιεχόμενο
- Να μπλοκάρει στην παρούσα φάση την ψήφιση από 180 βουλευτές του άρθρου 32 για την αποδέσμευση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σαμποτάροντας ακόμα και την δική της πρόταση
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας μάλλον σαν αξιωματική αντιπολίτευση της επόμενης Βουλής επιχειρεί να υπονομεύσει την δική του πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 ώστε στο επόμενο κοινοβούλιο να διατηρήσει το «εργαλείο» πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Να σημειωθεί ότι για το άρθρο 32 η πλειοψηφία προτείνει την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αδύναμου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα η συνολική κυβερνητική τακτική για την συνταγματική αναθεώρηση δέχεται ακατάπαυστα εσωκομματικά πυρά. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη τόσο για τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση όσο και προς την κατεύθυνσή τους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας πως είναι λάθος «αυτές οι απόψεις καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι μεσολαβούν εκλογές και η κρίση του λαού. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Παράλληλα υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος. Επίσης, ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «άτολμες» της προτάσεις της Κουμουνδούρου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ενώ λίγες ώρες πριν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έκρινε τις συγκεκριμένες προτάσεις αρκετά τολμηρές και θα τις καταψηφίσει.
Η εμπλοκή με στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε όταν η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την σχετική πρόταση της πλειοψηφίας. Η προοπτική στην παρούσα φάση να λάβει η πρόταση περισσότερες από 180 ψήφους προκάλεσε βέρτιγκο και πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο της πλειοψηφίας απεργάζεται ακόμα και σχέδια αναγκαστικής αποχής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 180 και να αφαιρέσει από τη ΝΔ την προνομία της δυνατότητας αλλαγής του άρθρου 32 στην επόμενη Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι αν στην παρούσα φάση τo άρθρο συγκεντρώσει πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών, στην επόμενη βουλή απαιτούνται μόλις 151 για να τροποποιηθεί το άρθρο. Κατ επέκταση η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να απαλλαγεί από τον κίνδυνο που υπέστη η κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014 όταν κατέρρευσε λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση η τακτική που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει φόβο πως στις ερχόμενες εθνικές εκλογές θα ηττηθεί και άρα στην επόμενη βουλή – η οποία και θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - θα είναι στην θέση της αντιπολίτευσης.
Οι πληροφορίες για επεξεργασία μεθοδεύσεων που θα σαμποτάρουν την υπερψήφιση του άρθρου 32 ενισχύθηκαν από δηλώσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργου Κατρούγκαλου τις οποίες όμως την συνέχεια επιχείρησε να «μαζέψει».
Ωρα 17:40 ο κ. Κατρούγκαλος σε συνομιλία του με περίπου 20 κοινοβουλευτικούς συντάκτες και παρουσία του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία κάνει cheating - πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151». Στο ερώτημα δε αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται την αποχή από την ψηφοφορία, είπε «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς».
Δύο ώρες αργότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε στην Ολομέλεια και ζήτησε τον λόγο. Ακολουθώντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε περί fake news ανασκευάζοντας όσα νωρίτερα είχε πει.
Τι προηγήθηκε; Κατά πληροφορίες συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση δηλώσεων Κατρούγκαλου ότι η ΝΔ κάνει κλεψιά επικοινώνησαν με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις και τον κάλεσαν να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις.
«Το τελευταίο ημίωρο - μια ώρα δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα. Κυκλοφορεί ως fake news ότι τάχα δήλωσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις προτάσεις για το άρθρο 32. Όσο αυτό είναι στο επίπεδο των fake news η συζήτηση περιορίζεται στα προβλήματα της δημοκρατίας. Πληροφορήθηκα όμως ότι επ' αυτού του fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι μεγάλο ολίσθημα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην Ολομέλεια για να συνεχίσει «Η ΝΔ κάνει αυτή την κοινοβουλευτική πονηρία και μετά την συμπληρώνει με χειρότερο ατόπημα. Να τοποθετείται με δήλωση που δεν έγινε ποτέ. Η συζήτηση στην επιτροπή πήγε καλά γιατί υπήρξε σεβασμός και δεν καταφεύγαμε σε fake news Μην σκιαμαχείτε. Να έχετε ήθος και να μην τοποθετείστε επί fake news. Να ανταλλάξουμε επιχειρήματα όχι με fake news και δηλώσεις που δεν υπάρχουν».
Ο Κοντονής «αδειάζει» Μαξίμου για την αναθεώρηση
Το κλίμα για το Μέγαρο Μαξίμου και τις συνολικές μεθοδεύσεις επιδεινώθηκε και από τα πυρά που εξαπέλυσε ο Σταύρος Κοντονής. Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού όπου υποστηρίζεται πως η παρούσα Βουλή δεσμεύσει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο τροποποίηση άρθρων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στην Βουλή πως η συγκεκριμένη άποψη «δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα γιατί η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει».
«Η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
Παράλληλα ο κ. Κοντονής διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας ακόμα και για αλλοίωση του πολιτεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της πλειοψηφίας προβλέπει ακόμα και εκλογή Προέδρου από τον λαό. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια