Sponsor

ATHENS WEATHER

«Ωρολογιακή βόμβα» η παγκόσμια οικονομία: «Η ΕΕ συνιστά την σοβαρότερη απειλή» – «Έκρηξη» από τον «πυρήνα» της ευρωζώνης


Καθημερινά πλέον προειδοποιούν οι οικονομολόγοι για την κρίση που έρχεται στην παγκόσμια οικονομία. Η Ευρώπη αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών είναι θέμα χρόνου να «σπάσει».

Το καμπανάκι του Bloomberg ακολουθεί τις δηλώσεις από τη διευθύνων σύμβουλο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες, προειδοποίησε εντελώς ξαφνικά όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, για μια επερχόμενη παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, καθώς οι προσδοκίες της παγκόσμιας ανάπτυξης υποχωρούν…ατάκτως, σε ένα άκρως ανησυχητικό περιβάλλον για ολόκληρο τον πλανήτη.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της «Παγκόσμιας Κυβέρνησης» στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο επιβραδύνει βραδύτερα από ό, τι αναμενόταν. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ μείωσε τις προσδοκίες του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2019 από 3,7% σε 3,5%.»

Ο Λαγκάρντ ανέφερε τα «τέσσερα σύννεφα», που υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκληθεί μια τεραστίων διαστάσεων «καταιγίδα» λόγω αυτών των παραγόντων.

«Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία», εκτιμά τώρα το πρακτορείο Bloomberg.

Η υποχώρηση της ζήτησης είναι εμφανής στην ευρωζώνη, που συμπιέζεται ανάμεσα σε διεθνείς και σε δικές της δυσκολίες. Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018, ενώ ακόμη και η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Ο δείκτης euro του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.

«Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι η Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, όμως έχουν στην διάθεσή τους πολλά περιθώρια κινήτρων. Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», δήλωσε ο Σάλμαν Αχμέντ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Lombard Odier.

Το μέγεθος και ο αιφνίδιος χαρακτήρας της εξασθένισης αγγίζει τον πυρήνα της ευρωζώνης. Ενώ κατά το παρελθόν χώρες όπως η Ελλάδα υπήρξαν η αιτία για την βραδύτητα της οικονομικής ανάπτυξης, αυτή την φορά είναι οι προοπτικές της Γερμανίας αυτές που συρρικνώνονται μετά από παρατεταμένη υποχώρηση του βιομηχανικού τομέα.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Γαλλία, που κλονίζεται από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», έχουν παγώσει. «Αν η Γαλλία πάψει να καταναλώνει και η Γερμανία πάψει να παράγει, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Λουντοβίκ Σουμπράν, οικονομολόγος της Allianz.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν εν μέσω αμφιβολιών για την επάρκεια της δημοσιονομικής πολιτικής, η υγεία των τραπεζών είναι επισφαλής και το Brexit παραμένει χωρίς διευθέτηση.

Οι ευρωεκλογές ενδέχεται να αποφέρουν κέρδη σε αντιευρωπαϊκά κόμματα, κάτι που ήδη προκαλεί τις ανησυχίες ορισμένων επιχειρήσεων. «Είμαστε αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ, όμως θεωρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίλκερτς Λαντάου, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Αν η κατάσταση χειροτερέψει, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, ενώ δεν έχουν απομείνει πολλά όπλα στην ΕΚΤ. Ίσως να μην χρειαστεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Η γερμανική υποχώρηση πιθανό να περιοριστεί από την ελάχιστη ανεργία και την χρήση κάποιας συνετής πολιτικής κινήτρων.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης, αν και διαβλέπει πιθανότητα βελτίωσης αργότερα εντός του έτους, λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και της δημοσιονομικής πολιτικής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια