Προς ανακωχή οι ΗΠΑ και η Τουρκία


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

H επίθεση αυτοκτονίας του τζιχαντιστή του ISIS στη Μανµπίτζ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, µε θύµατα και Αµερικανούς στρατιώτες, είναι ένα ηχηρό µήνυµα που διαψεύδει την επιχειρηµατολογία Τραµπ ότι ο πόλεµος κατά των τζιχαντιστών τελειώνει µε τη συρρίκνωση σε θύλακα της έκτασης όπου ο ISIS ασκούσε συντεταγµένη κυβερνητική εξουσία. Οι τζιχαντιστές µπορούν να είναι παρόντες µε τη µορφή µεµονωµένων τροµοκρατικών ενεργειών, µε προτεραιότητα σήµερα να δυσχεράνουν και να βραχυκυκλώσουν τις διαβουλεύσεις µεταξύ των αντιπάλων τους για την επόµενη µέρα στη Συρία.

Την ώρα της επίθεσης στη Μανµπίτζ συνοµιλούσαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάµεων ΗΠΑ - Τουρκίας για τη µεθόδευση της δηµιουργίας της ουδέτερης ζώνης, σε εφαρµογή της συµφωνίας Τραµπ – Ερντογάν, που προέκυψε στην τελευταία τηλεφωνική τους συνοµιλία. Το αιµατηρό «παρών» του ISIS θα µπορούσε να αξιοποιηθεί και από τις δύο πλευρές:

Από την αµερικανική πλευρά, για να καθυστερήσει επ’ αόριστον η πλήρης αποχώρηση του κύριου όγκου των στρατιωτικών της δυνάµεων που βρίσκονται στη Βορειοανατολική Συρία.

Από την τουρκική πλευρά, ως άλλοθι µιας προετοιµασίας εισβολής σε βάθος στη Βορειοανατολική Συρία, µε στόχο τη συντριβή του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών. Επί του παρόντος ο Ερντογάν περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η επίθεση στη Μανµπίτζ θα µπορούσε να ερµηνευθεί ότι προσπαθεί να επηρεάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της Αγκυρας είναι η αποχώρηση των αµερικανικών δυνάµεων, η παρουσία των οποίων πολλαπλασιάζει την ισχύ της κουρδικής οργάνωσης PYD, καθώς και της πολιτοφυλακής YPG.

Για να µη δυσχεράνει την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν απάντησε στην προειδοποίηση Τραµπ ότι θα καταστρέψει την Τουρκία αν πλήξει τους Κούρδους και έχει κάθε λόγο να είναι εποικοδοµητικά συνεργάσιµος στην αναζήτηση συµφωνίας για την ουδέτερη ζώνη στην τουρκοσυριακή µεθόριο. Με άλλα λόγια, Τουρκία και ΗΠΑ στη Συρία µοιάζουν να αναζητούν µια τακτική διευθέτηση που παραπέµπει µάλλον σε ανακωχή, παρά σε στρατηγική εξοµάλυνση και προσέγγιση.

(Foto Presidency Press Service via AP, Pool)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια