Κοσμογονικές εξελίξεις κατά της Τουρκίας υλοποιούνται στην περιοχή Α.Μεσογείου, μετά την μυστική σύναξη των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (Ισραήλ, Αιγύπτου, Σ.Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου), οι οποίες φέρνουν νέα δεδομένα για το …τέλος της Τουρκίας του Ερντογάν και του στυγνού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί και απειλεί όλες τις χώρες που συνορεύουν με την σημερινή τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν την συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η ύπαρξη πολεμικών πλέον σχεδίων Ισραήλ–Αιγύπτου στην Α.Μεσόγειο, λόγω των σχεδίων εξόρυξης των υδρογονανθράκων, με την αρωγή φυσικά της Ελλάδας, η οποία διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Ως γνωστόν η Τουρκία σκαρώνει από το πουθενά ΑΟΖ, η οποία παραβιάζει την ελληνική, τέμνει τον ισραηλινό αγωγό και φτάνει έως τα αιγυπτιακά θαλάσσια σύνορα.
Σκοπός πλέον, ο σαφής γεωγραφικός περιορισμός της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα της για την απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό East Med, με την παρουσία και αμερικανικών δυνάμεων που θα κληθούν στην περιοχή.
Για αυτό και έχουμε τόσο μεγάλες και σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδος με Αίγυπτο και Ισραήλ με την παρουσία μέσων και προσωπικού των χωρών αυτών σε ελληνικό έδαφος.
Ο επικεφαλής της Mossad Yossi, Cohen συναντήθηκε πριν λίγα 24ωρα, με τους επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών των χωρών αυτών, για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής περιφερειακής επιρροής και απειλών, λένε οι πηγές.
Σε αυτήν την συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής πολεμικής μηχανής, της ΜΙΤ αλλά και του καθεστώτος του Ερντογάν που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού στον κόσμο και ειδικά στην Α.Μεσόγειο και Συρία υλοποιώντας το σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος μάλιστα φέρονται να έχουν εκδώσει σχέδιο μαζί με το Ισραήλ ώστε να «καλωσορίσουν» ακόμα και τον πρώην εχθρό τους Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ πίσω στον Αραβικό Σύνδεσμ,ο για να περιθωριοποιήσουν την περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας και του Ιράν.
Η διπλωματική πρωτοβουλία συμφωνήθηκε στην ίδια μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πρωτεύουσα χώρας του Κόλπου, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Yossi Cohen, διευθυντή του Mossad.
Οι αξιωματούχοι από τις χώρες αυτές συμφώνησαν επίσης στη συνάντηση ότι θεωρούν την Τουρκία και όχι το Ιράν ως τον σημαντικότερο στρατιωτικό τους αντίπαλο στην περιοχή και συζήτησαν σχέδια για την αντιμετώπιση της επιρροής της Άγκυρας.
Ο Cohen φέρεται να δήλωσε για το θέμα: «Η ιρανική δύναμη είναι εύθραυστη. Η αληθινή τρομερή απειλή προέρχεται από την σημερινή Τουρκία».
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν στη συνάντηση ότι το Ιράν θα μπορούσε να περιοριστεί στρατιωτικά, αλλά ότι η Τουρκία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ικανότητα. Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν τέσσερα μέτρα.
Το πρώτο ήταν να βοηθήσουν τον Τραμπ στις προσπάθειές του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, όπου περίπου 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν έτοιμοι να υποστηρίξουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά των Ταλιμπάν.
Το δεύτερο μέτρο ήταν η «καταπολέμηση του «χαρτιού των Σουνιτών» στο Ιράκ, με το οποίο εννοούν τις προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της επιρροής της Τουρκίας ανάμεσα στη Συμμαχία του Εθνικού Άξονα, με κοινοβουλευτικό μπλοκάρισμα των Σουνιτών Ιρακινών βουλευτών.
Το τρίτο μέτρο που συζητήθηκε ήταν μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των τριών Αραβικών κρατών και του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad.
Η συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών αφορούσε και μήνυμα που ήθελαν να μεταφέρουν στον Άσαντ , ο οποίος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν και στους μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζει η Τεχεράνη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
«Οι χώρες αυτές δεν αναμένουν ότι ο Άσαντ θα διαρρήξει τις σχέσεις του με το Ιράν, αλλά θέλουν να βάλουν ένα φραγμό στην Τεχεράνη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Κόλπου για τις συζητήσεις.
Η Αίγυπτος επιθυμεί η κυβέρνηση της Συρίας να δηλώσει ότι οι κύριοι εχθροί της είναι η Τουρκία, το Κατάρ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανέφεραν πηγές.
Τα κίνητρα για τον Άσαντ θα περιλαμβάνουν διέξοδο στον Αραβικό Σύνδεσμο με την υποστήριξη των αραβικών κρατών προς τη Δαμασκό, εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.
Το τέταρτο μέτρο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση ήταν οι χώρες αυτές να στηρίξουν σθεναρά τους Κούρδους της Συρίας ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας να εξουδετερώσει το YPG και τον πολιτικό ομόλογό του, το PYD, από τα τουρκικά σύνορα μέχρι τα ιρακινά σύνορα.
Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) και να αποτρέψουν οποιαδήποτε συμφιλίωση με την Άγκυρα μετά από το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της ημιαυτόνομης περιφέρειας το 2017.
Όλα όμως δείχνουν ότι ο Ερντογάν λοιπόν κατάφερε το ακατόρθωτο ενώνοντας χώρες που απέχουν εκατοντάδες και χιλιάδες μίλια μεταξύ τους, οι οποίες πλέον έχουν όμως κοινά συμφέροντα εναντίον του.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια