Νέα μέθοδο πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού δημιούργησαν οι επιστήμονες


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οι επιστήμονες δημιούργησαν την πληρέστερη μέθοδο πρόβλεψης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη της Cancer Research UK που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Genetics in Medicine».

Όπως αναφέρει το άρθρο, έχουν αναπτύξει έναν τρόπο υπολογισμού του κινδύνου εμφάνισης της νόσου συνδυάζοντας πληροφορίες από το οικογενειακό ιστορικό και τη γενετική με άλλους παράγοντες όπως το βάρος, την ηλικία κατά την εμμηνόπαυση, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση της ορμονοθεραπείας.

Αν και μεμονωμένα ορισμένα από αυτά έχουν μικρή επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξετάζοντας όλες μαζί τις παραμέτρους, συν το οικογενειακό ιστορικό και τη γενετική, μπορούν να εντοπίσουν ομάδες γυναικών που έχουν διαφορετικούς κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη αυτή θεωρείτε από τις πλέον σημαντικές καθώς, για πρώτη φορά, οι ερευνητές να έχουν λάβει υπόψη περισσότερους από 300 γενετικούς δείκτες για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό κάνει τον υπολογισμό του κινδύνου πολύ πιο ακριβή από ποτέ.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή για χρήση στις χειρουργικές επεμβάσεις. Ορισμένοι νοσηλευτές πρακτικής άσκησης και γενικοί σύμβουλοι δοκιμάζουν αυτό το εργαλείο προτού εξεταστεί για ευρύτερη χρήση. Οι γιατροί καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ηλεκτρονικές ερωτήσεις σχετικά με τον ασθενή τους, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και οικογενειακού τους ιστορικού, είτε έχουν γνωστές γενετικές τροποποιήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, το βάρος τους και εάν καταναλώνουν αλκοόλ.

Στο μέλλον, οι πληροφορίες αυτού του είδους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού ανάλογα με τον κίνδυνο ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά η εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου του μαστού ή πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται.

Ο υπολογισμός του κινδύνου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την προληπτική θεραπεία - όπως η ταυτοποίηση των γυναικών υψηλού κινδύνου που μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη του φαρμάκου ταμοξιφένη - καθώς και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους για τον εαυτό τους, όπως για παράδειγμα να προσέχουν το βάρος τους.

Ο καθηγητής Αντώνης Αντωνίου, επικεφαλής συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συνδυάσει τόσα πολλά στοιχεία σε ένα εργαλείο πρόβλεψης για τον καρκίνο του μαστού. Θα μπορούσε να είναι ένας παίκτης αλλαγής καρκίνου του μαστού, διότι τώρα μπορούμε να αναγνωρίσουμε μεγάλους αριθμούς των γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου - όχι μόνο γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Όπως λέει, αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τη φροντίδα που παρέχουν στον ασθενή ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου του καθενός.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν τις επιλογές πρόληψης ή μπορεί απλώς να χρειάζονται συμβουλές για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους.

«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να επιβιώσουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες και δοκιμές πριν κατανοήσουμε πλήρως πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό» επισημαίνει ο καθηγητής Αντωνίου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχεδόν 55.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο. Όμως, ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εμφανίζονται σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας κακοήθης όγκος που ξεκινά στα κύτταρα του μαστού και εισβάλλει στους περιβάλλοντες ιστούς ή να εξαπλώνεται ή κάνει μεταστάσεις σε άλλες περιοχές του σώματος. Η ασθένεια αφορά ως επί το πλείστον τις γυναίκες, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στους άντρες.

Το Cancer Research UK έχει βοηθήσεις σημαντικά ως προς την επιβράδυνση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνου του μαστού τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο κ. Richard Roope, εμπειρογνώμονας GP του Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στην έρευνα αυτή τόνισε ότι είναι εξαιρετικά συναρπαστική, διότι στο μέλλον θα επιτρέψει στους ειδικούς να προσφέρουν φροντίδα προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή και να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια γυναίκα θα αναπτύξει την ασθένεια . Μια γυναίκα με υψηλό κίνδυνο μπορεί ποτέ να μην νοσήσει ενώ αντίθετα μια γυναίκα με χαμηλό κίνδυνο μπορεί να παρουσιάσει τη νόσο. Ωστόσο, κάθε γυναίκα που ανησυχεί γι αυτό μπορεί να συζητήσει με το θεράποντα ιατρό της τις επιλογές που έχει σε κάθε περίπτωση.

Πηγή: https://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/2019-01-15-researchers-develop-comprehensive-new-way-to-predict-breast-cancer-risk
https://www.naftemporiki.gr/story/1434468/nea-methodo-problepsis-tou-karkinou-tou-mastou-dimiourgisan-oi-epistimones

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια