Συμφωνία Πρεσπών: Σε πανικό ο Τσίπρας - Ζητάει νέο πρωτόκολλο συμφωνίας από Ζάεφ


Ραγδαίες εξελίξεις - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών να βουλιάζει στο βούρκο - Απομακρύνονται από τους στόχους του Τσίπρα και οι «πρόθυμοι» της αντιπολίτευσης που ήταν έτοιμοι να τον βοηθήσουν να περάσει τη συμφωωνία από τη Βουλή των Ελλήνων - Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό και ζήτησε από τον Ζάεφ την υπογραφή ερμηνευτικού πρωτοκόλλου για το θέμα της μακεδονικής γλώσσας και της ταυτότητας 

Μετά και τις πρόσφατες προκλητικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ, που ερμηνεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με εντελώς ανιστόρητο –αλλά και εκτός γράμματος και πνεύματος της Συμφωνίας- τρόπο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφάσισε οριστικά να απαιτήσει ερμηνευτικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας.
Πρόκειται –υπενθυμίζουμε- για επιλογή για την οποία πρώτο έχει ενημερώσει το Newsbomb.gr προ εβδομάδων.

Επιλογή που έχει συζητηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος πρώτος είχε έμμεσα αλλά σαφέστατα κάνει λόγο για την ανάγκη αυτή με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια με άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ζάεφ υπογραφή περί μη ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας

Η οριστική απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην απαίτηση για ένα τέτοιο πρωτόκολλο πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή έγινε μετά την διαπίστωση ότι αφενός ο Ζάεφ ερμηνεύει προκλητικά και εκτός πνεύματος και γράμματος τη Συμφωνία (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα και γλώσσα) και αφετέρου ότι αν περάσουν χωρίς απάντηση αυτές οι προκλητικές και ανιστόρητες θέσεις, κινδυνεύει η πλειοψηφία για την κύρωσή της.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η πλειοψηφία αυτή υπάρχει, αλλά κινδυνεύει αν δεν απαντηθούν οι σκοπιανές προκλήσεις. Και μπορεί να τις ερμηνεύουν ως προσπάθεια του Ζάεφ να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο αυτό ενέχει τον κίνδυνο να απολεσθεί η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

Το τηλεφώνημα στον Ζάεφ 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε –με πρωτοβουλία Τσίπρα- τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών. Στη διάρκειά της ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στον Ζ. Ζάεφ την απόφασή του να ζητήσει ερμηνευτικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας, το οποίο θα ενσωματωθεί σε αυτήν και μετά θα έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, για τις εξελίξεις αυτές είναι ενήμερος κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει ενημερωθεί και συμφωνήσει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειώσουμε πώς όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας απέλπιδας προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να διασώσει μια - κατά κοινή ομολογία - κατάπτυση συμφωνία, με μόνο στόχο να καλύψει το δικό του πολιτικό κόστος έναντι του κομματικού του ακροατηρίου.

Και βεβαίως είναι απορίας άξιον ότι επιμένει να κρατάει ζωντανή τη συμφωνία δίνοντας πολιτικό χρόνο στον Ζόραν Ζάεφ, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι η συμφωνία «πέθανε» πριν καν γεννηθεί.

Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αποδομείται η συμφωνία γελοιοποιεί το πολιτικό του γόητρο και οδηγεί σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που υπολόγιζε ότι θα έχει μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ.

Πλέον έχουν αρχίσει και παίρνουν αποστάσεις από τη διαφαινόμενη εθνική τραγωδία ακόμα και οι αρχικώς πρόθυμοι όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού. 

Είναι ενδεικτικό ότι τη συμφωνία την κρεμάει μέχρι και ο βασικός αρχιτέκτονας της, ο Νίκος Κοτζιάς!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια