Ανατροπή στα αναδρομικά συνταξιούχων - Με σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου


Νέα δεδομένα στα αναδρομικά των συντάξεων φέρνουν δικαστικές αποφάσεις με τη «βούλα» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο εδώ ανακύπτουν δύο νέα δεδομένα:
  1. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
  2. Για την αγωγή αυτή η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 7 Μαΐου, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.

Υπ. Εργασίας: Ουδέν σχόλιον

«Ουδέν σχόλιον, πρώτα θα μελετήσουμε την απόφαση», σχολίασαν στον ΣΚΑΪ πηγές του υπουργείου Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται δεδικασμένο, και αναμένονται παρόμοιες αποφάσεις από τα δικαστήρια, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποδεχθεί τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Γ. Κουτρουμάνης: Ανοίγει ο δρόμος

«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.

«Η προσέγγιση του ΝΣΚ, επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, αρά οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μέσων αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους» σημείωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Όπως τόνισε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας «τα δύο μελή μας πρωτόδικα δικαιωθήκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση. Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες... από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015.


Τι απαντά η κυβέρνηση για τις επιστροφές αναδρομικών σε συνταξιούχους


Καθησυχαστική εμφανίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις επιστροφές αναδρομικών σε συνταξιούχους, διαμηνύοντας ότι οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις αφορούν τους νόμους του 2011 και του 2012, ενώ υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Διευκρινίσεις για τις νέες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, έδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «ΣΚΑΪ», η ηγεσία του υπουργείου διαμήνυσε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, έχει σαφώς τοποθετηθεί».

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012».

Η παρούσα κυβέρνηση, συνέχισε, «εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016».

«Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων».

Και εξήγησε: «Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση».


«Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» κατέληξε.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια