Αναβλύζει πετρέλαιο στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ!


Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθία, στη Ζάκυνθο, καθώς μετά την εκδήλωση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, η επιφάνεια της θάλασσας γέμισε πετρέλαιο!

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά μετά τον σεισμό είναι πολύ πιο έντονο και σε καθημερινή βάση.

Τι συμβαίνει στην περιοχή της Ζακύνθου; Η απάντηση έχει δοθεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Όπως αναφέρει ο «πατέρας της Ιστορίας», ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, στο σημείο αυτό ανάβλυζε πετρέλαιο, το οποίο οι κάτοικοι της Ζακύνθου, την εποχή εκείνη, αποκαλούσαν «νάφθα». Το χρησιμοποιούσαν δε, για τη στεγανοποίηση των καραβιών τους, παρασκευάζοντας πίσσα.

Ανάλογη έρευνα έχει κάνει και ο Δρ. Φυσικής και Ερευνητής Σεισμολογίας Γ. Κοπανάς, στο βιβλίο «Οι Σεισμοί της Ζακύνθου», αναφέροντας ότι το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στους μεγάλους σεισμούς του 1636, 1791 και 1840.


Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει ποσότητες πετρελαίου.

Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε και μετά τον σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου 2008 με επίκεντρο κοντά στην Ανδραβίδα και στα Λεχαινά της Ηλείας.

Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 01/07/2008 που έγραφε:

Παράξενα γεωλογικά φαινόμενα συνεχίζει να προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου ο σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου 2008 με επίκεντρο κοντά στην Ανδραβίδα και στα Λεχαινά της Ηλείας.

Ψαράδες της Ηλείας και της Ζακύνθου αποκάλυψαν στην «Ε» ότι μετά τον σεισμό ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κερίου στη Ζάκυνθο άρχισε ξαφνικά να «βράζει» και να κατακλύζεται με πετρέλαιο (!).

«Εκείνη την ημέρα λίγο πριν από την εκδήλωση του σεισμού, ψαρεύαμε στην περιοχή με τα αλιευτικά μας. Το νερό είχε θερμοκρασία 22,4ο C. Ξαφνικά, σε χρονικό διάστημα δύο ωρών η θερμοκρασία ανέβηκε στους 24,9ο C και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα. Μετά από λίγες ώρες ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του Κερίου σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων γέμισε ξαφνικά με πετρέλαιο. Στην αρχή νομίσαμε ότι είχαμε διαρροή στο μηχανοστάσιο, αλλά γρήγορα καταλάβαμε με έκπληξη ότι πλέαμε μέσα σε μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που ερχόταν από κάτω από τον βυθό της θάλασσας και βάθος 1.000 περίπου μέτρων» - λέει στην «Ε» ο ιδιοκτήτης αλιευτικών σκαφών και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κάστρου Κυλλήνης, Αριστείδης Χατζήπαππας.

Όπως διευκρινίζει, στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια η θάλασσα βγάζει πετρέλαιο και μόνιμα βρίσκεται εκεί μια μικρή πετρελαιοκηλίδα. Όμως μετά τον σεισμό το φαινόμενο έγινε εντονότερο και η κηλίδα έγινε τεραστίων διαστάσεων.

«Προφανώς υπάρχει εκεί μια μετακίνηση των πετρωμάτων. Ομως έχουμε κι άλλο παρόμοιο φαινόμενο στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου μία εβδομάδα μετά τον σεισμό παρατηρήσαμε ότι η διαφυγή αερίων από τον πυθμένα ήταν κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με άλλες περιόδους. Στην Κυλλήνη, στο Κατάκωλο αλλά και στο Κερί της Ζακύνθου υπάρχουν από πολύ παλιά πληροφορίες και ενδείξεις ότι αναβλύζει από το έδαφος πετρέλαιο. Το φαινόμενο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η αύξηση της κηλίδας του πετρελαίου στο Κερί της Ζακύνθου θα μπορούσε να εντοπιστεί και από δορυφορικές φωτογραφίες. Όπως επίσης και η αυξημένη θερμοκρασία του νερού. Πιστεύουμε ότι εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε αυτό το υλικό στα χέρια μας και θα μπορούμε να κάνουμε έγκυρες και σωστές αναλύσεις» - λέει στην «Ε» ο Γιώργος Φερεντίνος, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Όλες αυτές οι μεταβολές που παρατηρούνται στην περιοχή είναι το αποτέλεσμα των ανακατατάξεων λόγω του σεισμού στο υπέδαφος. Και η αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό και η αύξηση της ροής των υδρογονανθράκων, αλλά και τα αέρια που βγαίνουν προς τα πάνω, είναι το αποτέλεσμα έντονων διαδικασιών που γίνονται στο υπέδαφος, οι οποίες επιταχύνονται όταν έχουμε ισχυρούς σεισμούς», εξηγεί στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας και σημειώνει: «Στο υπέδαφος των Ιονίων νήσων στον χερσαίο και στον υποθαλάσσιο χώρο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ρηγμάτων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο Κερί της Ζακύνθου, όπου το πετρέλαιο βγαίνει και στον χερσαίο χώρο. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο πρόδρομο σεισμικό φαινόμενο, γιατί αυτά τα φαινόμενα τα αντιλαμβανόμαστε πάντα μετά τον σεισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στην περιοχή οφείλεται πιθανόν στην έλκυση θερμών αερίων».

Το θέμα του πετρελαίου που αναβλύζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Κερίου έχει προκαλέσει τον προβληματισμό και την ανησυχία των αρμοδίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), καθώς το μέρος βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. «Πολύ πριν τον σεισμό ολόκληρη η περιοχή έχει γεμίσει πετρέλαιο. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και μάλιστα μάς έχει εγκριθεί το χρηματικό ποσό των 650.000 ευρώ για το σφράγισμα των οπών που βγάζουν πετρέλαιο», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του ΕΘΠΖ, Αμαλία Κύρτσου-Καραγκούνη. 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια